Състоянието на най-богатия българин скочи до $2.4 млрд.

Влад Тенев забогатя още повече, след като Robinhood официално дебютира на фондовата борса в САЩ

Състоянието на най-богатия българин скочи до $2.4 млрд.

Снимка: БТА

12564 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Предприемачът Владимир (Влад) Тенев, съосновател на популярната платформа за търговия с акции Robinhood, увеличи личното си състояние до 2.4 млрд. долара. Това сочат официалните данни в Индекса на милиардерите на Bloomberg, обновен след като компанията на българина официално стъпи на фондовата борса. Състоянието на неговия партньор Байджу Бхат нарасна до 2.8 млрд. долара.

Компанията на някогашните състуденти продаде 55 милиона акции на цена от 38 долара за брой, на долния край на целевия диапазон. След като през деня стойността им потъна с 12%, те все пак завършиха търговията с 8.4% спад – при цена от 34.82 долара за акция. Така Robinhood приключи с пазарна капитализация от малко над 29 млрд. долара.

Първичното публично предлагане на противоречивата компания все пак затвърди местата на основателите си в клуба на супербогатите и бележи пореден успех в тяхното бизнес пътуване. През април Тенев, който макар и отдавна да е напуснал родната си страна, се нареди като първия българин, влязъл официално в листата на най-богатите в света на Forbes.

Платформата им, която стартира през 2013 г. в разгара на движението „Окупирай Уолстрийт“, има за цел да "демократизира" финансите и да помогне на повече хора да търгуват на борсата. С опцията за покупка и продажба на акции без такси приложението привлече значителен брой потребители, основно сред по-младите. Към днешна дата Robinhood се използва от 17.7 милиона души ежемесечно. Повече от половината от тях са станали инвеститори за първи път.

Тази година Robinhood попадна в епицентъра на сагата с GameStop, като си навлече гнева не само на малките търговци, но и още повече фокусира вниманието на регулаторите върху себе си.

И Тенев, и Бхат имат шанс да получат допълнителни акции на стойност стотици милиони долари, ако цената на компанията се повиши през идните години.

Подкрепи Economic.bg