СЗО алармира за „значително съживяване“ на COVID-19 в Европа

Броят на заразените в България също расте

СЗО алармира за „значително съживяване“ на COVID-19 в Европа

Снимка: Pixabay

5062 ~ 1 мин. четене
„Значително съживяване“ на случаите на COVID-19 в редица европейски страни поставя здравната система на континента отново близо до ръба, предупреди Световната здравна организация, цитирана от Euronews.

„От седмици говоря за риска от съживяване, докато страните се адаптират към мерките. В няколко страни в Европа този риск вече се превърна в реалност – в 30 страни се наблюдава увеличение на новите кумулативни случаи през последните две седмици“, коментира д-р Ханс Анри Клюж, регионален директор на СЗО за Европа.

Той посочва 11 страни със съществено покачване на случаите от коронавирус – това са Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Казахстан, Косово, Киргизстан, Молдова, Северна Македония, Швеция и Украйна.

България също отчита тенденция на ръст в броя на заразените. Новорегистрираните лица с COVID-19 за последното денонощие са 166 от изследвани 2775 проби, което е нов негативен рекорд. Досега у нас има потвърдени общо 4408 – от тях 1827 са активни, 2370 са вече излекуваните.

Повече от девет милиона души са заразените с COVID-19 в световен мащаб, а над 479 000 са загубили живота си, според СЗО.
Подкрепи Economic.bg