СЗО: Производството на ваксини спешно трябва да се удвои

Разногласията между производителите и членките на ЕС трябва да се решат без „скърцане на зъби“, посочи директорът на СЗО

СЗО: Производството на ваксини спешно трябва да се удвои

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Световната здравна организация (СЗО) призова производството на ваксини срещу COVID-19 спешно да се удвои, за да се компенсира недостига и забавянето, което някои компании причиниха. Директорът на СЗО Ханс Клуге посочи, че „ценят високо работата на производителите, които се стремят да запълнят разликата в търсенето и предлагането, но този темп не е достатъчен“, предава Reuters.   

Клуге заяви, че борбата за ваксини и световната надпревара за тях трябва да спре, в противен случай най-потърпевши ще бъдат по-бедните страни.

„Трябва да сме солидарни и да знаем, че в определени части на света ваксинацията ще започне по-рано от други, защото очевидно имат по-голяма нужда от това. Правилното разбиране за ситуацията е, че никой не е в безопасност, преди всички да са в безопасност“, поясни Ханс Клуге.

Относно закъснението на доставките на ваксини от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca той призова правителствата да си сътрудничат с производителите вместо „да си скърцат със зъби“ и да си отправят заплахи за санкции.

„Реалността е такава, че има недостиг на ваксини. Това не означава, че трябва се борим за всяка доза, а да проявим търпение. От СЗО вярваме, че Pfizer/BioNTech и AstraZeneca работят усилено, за да увеличат производството си и да изпълнят квотите, но смятаме и че трябва да го направят в по-бързи темпове“, посочи директорът.

Относно разделението за бедни и богати при получаване на ваксините – Клуге заяви, че има реална опасност от гражданско неподчинение, което може да бъде избегнато само, ако правителствата се намесят "адекватно". 

„Ваксините са глобално обществено благо и всеки ще има достъп до тях“, посочи той.

Припомняме, че миналата седмица представители от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca обявиха, че ще забавят доставките си към ЕС, след като имали производствени затруднения. Това разпали страстите в Блока и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди компаниите, че ги грозят правни последици, ако не спазят договорите за доставка.

Междувременно Обединеното кралство пък заяви, че иска всички дози от AstraZeneca, които се разработват на Острова, да останат само за тях, след като страната е една от най-засегнатите в света от COVID-19 и неговите мутации.

Коментари: 0