ЕС предупреди Pfizer и AstraZeneca за правните последствия от договорите

След като и двете компании обявиха забавяне на доставките

ЕС предупреди Pfizer и AstraZeneca за правните последствия от договорите

Снимка: БТА

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Reuters.

Ваксини срещу коронавирус

След като партньорите BioNTech и Pfizer предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания AstraZeneca също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното.

Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме“, заяви Мишел пред Europe 1 radio.

Той не спомена възможните санкции, но заяви, че ЕС ще настоява за прозрачност относно причините за закъсненията. Мишел посочи, че след първите предупреждения на Pfizer за закъснения от няколко седмици, ЕС е успял да ги ограничи, като заеме твърда позиция.

Ударихме с юмрук по масата и накрая закъснения от няколко седмици се превърнаха в леко забавяне на доставките“, каза той.

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини срещу COVID-19 за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества и по-рано тази седмица дори заплаши да съди Pfizer и BioNTech.

Коментари: 0