Тайните на планината-дъга (снимки)

Виникунка привлича по 1500 туристи дневно

Тайните на планината-дъга (снимки)

Снимка: Wikipedia

Има много причини да посетите Перу, от разнообразната природа и география до културните фестивали и останките от древна цивилизация. Милиони туристи се стичат в страната на Андите всяка година, за да видят руините на цитаделата на инките Мачу Пикчу. Но през 2015 г. новооткритото геологическо чудо беше добавено към списъка със задължителните забележителности на страната.

Виникунка - известна още като Планината на седемте цвята, или по-просто "планината-дъга", е открита преди четири години, когато снежният ѝ покрив се разтопил и разкрил естествената красота на скалата отдолу. Образувана от атмосферните влияния, условията на околната среда и утаените отлагания с течение на времето, уникалната минералогия на планината създава ефект на мрамор с многослойни оттенъци от злато, лавандула, червено и тюркоаз, извисяващи се в небето, разказва CNBC.

Смятана за свещен обект в Перу, планината се е превърнала в гореща точка за международни посетители и сега е втората най-посещавана атракция в региона Куско благодарение на местните туроператори и бумът на публикации в Instagram.


Снимка Wikipedia

Според перуанските медии Виникунка се посещава от 1500 души на ден - това е една трета от ежедневните посетители на Мачу Пикчу.

Редица туроператори провеждат целодневни посещения до планината-дъга, която се намира на около 62 мили от Куско - посетителите трябва да са готови да започнат деня си в ранните часове с возене по криволицещи пътища.

Туристическите агенти в Куско предлагат обиколки за около 100 перуански соле (30 долара), като повечето оператори връщат туристи в центъра на града до 7:00 ч. Допълнителна такса за вход в размер на 10 соле се взема на място и не е включена в цената на повечето турове.

Тези, които искат да се изкачат до някой от върховете, трябва да са подготвени за голямата надморска височина - Виникунка се издига на повече от 16 000 фута над морското равнище (над 4800 метра). По-голямата част от пътеката не е твърде трудна, въпреки че последната част от похода е по-труден и по стръмен наклон.

Снимка Wikipedia

За търсещите тръпката - или като алтернативен начин да видят Виникунка в цялата й слава - планинските велосипеди са на разположение под наем. Обиколка може да се направи и на кон под наем.

Препоръчително е да прекарате няколко дни в района на Куско, аклиматизирайки се на голяма надморска височина, преди да се опитате да атакувате планината.

Местните власти препоръчват да видите Виникунка между март и ноември, а най-доброто време с безоблачно синьо небе е от юни до август - но времето над планината може да се промени за секунди. Най-добрият сезон за туризма в Перу е между юни и август, според Lonely Planet, докато ниският сезон е между декември и февруари.

Дори по време на по-слаб туристически сезон Виникунка привлича огромни тълпи. Местните жители се възползват от това, като продават сувенири - включително снимки с лами, носещи очила - така че си струва да вземете допълнителни пари в себе си.

Струва си да се отбележи, че гледката към Виникунка може да бъде помрачена от лошо време, понякога до степен, че планината изобщо не може да се види. Затова е разумно посетителите да не са с огромни очаквания за идеалните снимки - особено подведени от кадрите в социалните мрежи - някои от тях, изглежда, са силно редактирани.

Много хора, които са били в планината-дъга, са оставали разочаровани от слабата видимост, а други смятат, че не отговаря на репутацията си в облачно време, тъй като цветовете на скалата са затъмнени. В изключително лоши условия властите затварят пътеките напълно.

Снимка Pixabay

Поради непредвидимото време ще е трудно и да се облечете подходящо, но най-добре е да си носите няколко по-леки връхни дрехи и една по-дебела, за да се подготвите за всякакви условия - от вятър и дъжд до слънце. Температурите на върха на планината забележимо спадат. Дъждобраните са задължителни, както и слънчевите очила, слънцезащитният крем и много вода.
Коментари: 0