Тъмната история на богатството на най-младите милиардери в света

Виктория-Катарина Флик и нейният брат близнак Карл-Фридрих Флик са наследници на богатство, натрупано в нацистка Германия

Тъмната история на богатството на най-младите милиардери в света

Процесът срещу Фридрих Флик

Снимка: Wikipedia

14329 ~ 4 мин. четене

Техният дядо е считан за най-богатият човек в нацистка Германия, след като е изградил оръжейна империя на гърба на робски труд.

Баща им участва в един от най-големите политически скандали след войната в Германия. Той почти изгубва семейното богатство.

Днес Виктория-Катарина Флик и нейният брат близнак Карл-Фридрих Флик са на 19 години и са най-младите милиардери в света. Всеки от тях има 1,8 милиарда долара, според индекса Bloomberg Billionaires.

Зад богатството, дискретно управлявано от семейния им офис в Австрия, се крие една тъмна история на една от най-богатите индустриални династии в Германия, пише Блумбърг.

Богатството на Флик е натрупано от Фридрих Флик, който прекара три години затвор, след като беше осъден от Трибунала в Нюрнберг за военни престъпления за използването на робски труд, за да произвежда въоръжения за нацистите, наред с други престъпления. Той създава стоманена империя, която се разширява, като завладява компаниите в окупираните от нацистите територии и в Германия чрез арианизации - отчуждаването и принудителната продажба на еврейски собственици. Около 40 000 работници може да са починали, работейки за компании на Флик, според проучване на бизнеса от ерата на нацистите, публикувано през 2008 г.

Флик бе освободен от затвора през 1950 г., след като американският висш комисариат за Германия разпорежда спорни помилвания на немски индустриалци. САЩ и Великобритания връщат своите парични и бизнес имоти, включително един арианизиран актив. Той продава предприятията си за въгледобив и инвестира приходите в множество компании, включително Daimler-Benz AG, като в крайна сметка става най-големият акционер в автомобилния производител.

"Като оставим настрана всички морални стандарти, Фридрих Флик успя да се превърне в най-богатия човек в Германия - два пъти", казва Томас Рамге, автор на "Флик – семейна история”.

Други германски бизнес династии, чието богатство произхожда отчасти от нацистката епоха, като например Куандт и Йоткер - и дори някои членове на семейство Флик - са направили някаква форма на реституция за използване на робски труд. Фридрих Флик и най-малкият му син, който стана единствен собственик на конгломерата, никога не са го правили.

Фридрих Флик настоява за невинността си и казва, че няма нито правно, нито морално задължение да плаща репарации. Синът "просто няма интелектуалната амбиция да се справи със сложността на германската история и с това как се е включило в нея семейството му", казва Рамге.

Въпросният син, Фридрих Карл Флик, поема юздите на семейния бизнес след смъртта на баща си през 1972 г. Той става единствен собственик на най-големия конгломерат в Германия, след като изкупува дяловете на трима членове на семейството през 1975 г. Той продава и останалия арианизиран актив , доменните пещи Luebeck в Северна Германия, на US Steel Corp. през тази година.

През 80-те години на миналия век той затъва в скандал, включващ незаконни политически дарения, довели до оставките на министъра на икономиката на Германия и на председателя на парламента. Фридрих Карл Флик отрича да е знаел за плащанията и не е обвинен. През 1987 г. неговият най-близък сътрудник е глобен за укриване на данъци и е осъден на затвор.

Фридрих Карл Флик продава бизнеса на Deutsche Bank AG за 5,36 млрд. германски марки (2,17 млрд. долара) през 1985 г. в разгара на скандала. След това се оттегля от обществения живот.

Почти десетилетие по-късно, Флик се премества в Австрия, от където е третата му жена, 32 години по-младата от него Ингрид Рагер. Те се срещат, когато тя работела като рецепционистка в хотел в ски курорт. Флик умира през 2006 г., когато Виктория-Катарина и Карл-Фридрих са на 7 години.


Флик и съпругата му Ингрид

Когато Флик се оттегля, той има "сигурна комбинация от акции, облигации, недвижими имоти и какво ли не", казва Рамге. Освен близнаците, Флик има и две по-големи дъщери. Когато умира, той оставя на всяко от децата си по 1 милиард долара, според индекса Bloomberg Billionaires.

Днес богатството на близнаците е под надзора на Flick Privatstiftung, семейният офис във Виена и Velden am Woerthersee в Австрия. Щефан Вайзер, член на борда, отказва да коментира оценката на Блумбърг за семейното богатство.

"Тъй като сме семеен офис, ние не разкриваме никакви подробности на външни лица", казва Вайзерв имейл.

Близнаците, които днес са най-младите милиардери в света, не са открити за интервю.

Двете им по-големи сестри, Александра Буц, на 50 г., и Елизабет фон Ауершперг-Брюнер, на 44 г. от втория брак на Фридрих Карл Флик, живеят съответно в Мюнхен и в Австрия. Всяка от тях също има по 1,8 милиарда долара. Те отказват коментар.

Животът на близнаците остава напълно изолиран от обществото и няма никакви техни снимки.

За Карл-Фридрих се знае, че през 2017 г. е спечелил регионална титла по фехтовка. Малко се знае за сестра му.

Майка им казва, че се е опитала да направи детството им възможно най-нормално.

"Те получават джобни пари от втори клас, подходящ размер за възрастта, не повече от приятелите им", казва Ингрид Флик пред австрийския вестник "Кронен Цайтунг" през 2009 г. "Така ще се научат как да се справят с парите и значението им , Искам те да не се различават от приятелите си”.

Ингрид Флик споделя също пред немското списание Бунте, че е отказала да направи кредитна карта на дъщеря си. "Децата трябва да научат, че не са нищо специално, но името Флик ги задължава".

Близнаци посещават държавно училище в Южна Австрия, но все пак се възползват в известна степен от богатството си. Когато навършили 13 години, те се преместили в собствена вила на територията на австрийския имот на Ингрид Флик. Резиденцията има дискотека, детска площадка и тенис корт, според австрийската вестник Kleine Zeitung. Кортът бил открит от Илие Настасе, бивш световен номер 1 в тениса.

Коментари: 0