Търговската война на Тръмп застига Япония

Тръмп продължава с тактиката „Америка на първо място”

Търговската война на Тръмп застига Япония

Снимка: БТА

2129 ~ 1 мин. четене
Без да се съобразява с инвеститорите, които се опасяват от продължаващата търговска война САЩ-Китай, американският президент Доналд Тръмп обръща фокуса на търговските си претенции към Япония, пише Business Insider.

Преговорни екипи от Вашингтон и Токио е насрочено да се срещнат другата седмица с намерението да постигнат ново двустранно търговско споразумение. Преговорите ще се проведат по желание на САЩ след решението ѝ да се оттегли от Транстихоокеанското партньорство (TPP) по-рано по време на мандата на Тръмп.

Срещата между американските и японските представители ще се проведе другия понеделник и вторник, заяви днес японският икономически министър Тошимицу Мотеги. Американската делегация ще бъде оглавявана от търговския представител  на САЩ Робърт Лигтизър, който ръководи продължаващите преговори с Китай и е един от най-доверените хора на Тръмп.

Първоначалната надежда на САЩ е да постигне споразумение с Япония в областта на селското стопанство – тема, която е ключова и при преговорите с Пекин. Ако с Япония бъде постигнато такова споразумение, то ще е път към по-всеобхватно търговско споразумение между Вашингтон и Токио.

„Надявам се, че бързо можем да постигнем споразумение с Япония и после да изгладим много други въпроси, които ще отнемат повече време”, коментирал е пред Nikkei Asian Review земеделски министър Сони Пърду.

60-милиардният търговски дефицит между САЩ и Япония вероятно ще е един от ключовите въпроси, обсъждани по време на преговорите между двете страни. Със засилването на предизборната си кампания за втори мандат като държавен глава Тръмп със сигурност ще следва тактиката „Америка на първо място” в дискусиите с Токио.
Коментари: 0