Търговските спорове спъват ръста на европейското производство

Ударът е както за Еврозоната, така и за азиатския регион

Търговските спорове спъват ръста на европейското производство

Снимка: БТА

324 ~ 2 мин. четене
Производствената дейност в Европа и Азия е понесла удар през юни заради търговските спорове, предизвикани от САЩ. Износът започва да се забавя още преди влизането в сила на обещаните от Вашингтон нови, по-високи мита. Всичко това засилва опасенията, че протекционистката политика на американската администрация може да попречи на световния ръст, коментира Reuters.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху вносните европейски автомобили, в допълнение към вече въведеното обмитяване на вносната стомана от ЕС. Има и страхове, че един потенциален търговски сблъсък между САЩ и Китай би могъл да навреди на производителите, които разчитат на двете най-големи световни икономики за своя ръст.

Акциите, курсът на еврото и цените на петрола се понижиха, тъй като според данните световният ръст може би вече е преминал зенита си. Актуалното икономическо напрежение е вероятно да се засили, тъй като влиянието от разгорещения търговски спор между Пекин и Вашингтон променя глобалните вериги за доставки.

Слабите задгранични продажби и застоя в новите поръчки нанесоха удар по ръста на производството в Еврозоната. Този ръст в Германия се е понижил до 18-месечно дъно, а френската производствена дейност през юни се е забавила повече, отколкото се е очаквало по-рано, до най-бавното си темпо от почти година и половина.

Докато британските фабрики запазиха стабилен темп на растеж, страховете от цялостна световна търговска война и опасенията относно забуксувалите преговори с Брюксел за Brexit свалиха увереността какво предстои до седеммесечно дъно. „Днешните цифри продължават да потвърждават, че производството през първата половина на годината е превключило на по-ниска скорост”, коментира Нийл Килбейн, старши икономист в Oxford Economics.
Подкрепи Economic.bg