Засилващото се търговско напрежение удари пазарите в САЩ и Европа

Президентът Доналд Тръмп отново разпали страховете към търговска война с Китай

Засилващото се търговско напрежение удари пазарите в САЩ и Европа

Снимка: БТА

676 ~ 3 мин. четене
Щатските акции се понижиха в петък, след като президентът Доналд Тръмп отново разпали страховете към търговска война с Китай, обявявайки налагане на още тарифи. Индустриалният индекс Dow Jones изостана с 98.41 пункта до 26 485, докато S&P 500 се понижи с 0.73 на сто до 2 932.05 пункта. Индексът на технологичните компании Nasdaq се раздели с 1.3% и завърши търговската сесия при ниво от 8 004.07 пункта. С негативното си представяне водещите индекси се понижиха под 50-дневната плъзгаща средна, което е сигнал за засилване на продажбите.

Негативните резултати на фондовите пазари засегнаха и Европа, където бенчмаркът DAX понижи стойността си с 3.11 процента, което го изпрати под психологическата зона от 12 000 пункта. Търговията в Лондон понижи водещия индекс FTSE 100 с 2.34% до 7 407.06 пункта, за което допринесоха нагласите на пазара за Brexit без сделка. В последния търговски ден от седмицата бяха обявени данните за броя на заетите в неселскостопанския сектор в САЩ, което повиши волатилността на пазарите.

Данните показаха, че щатската икономика е добавила 164 000 нови работно места, което е малко под очакванията на анализаторите от 165 000. Новината беше отчетена негативно от пазарните участници, което оказа натиск върху долара и даде възможност на основните му конкуренти да натрупат преднина.
Цената на златото остана стабилна през деня, въпреки че поевтиня с 0.26% на фона на слабата щатска валута. Петролът поскъпна до 55.17 долара за барел и успя да покрие част от натрупаните загуби от предходния ден, докато сорта Брент поскъпна до $61.15.

Акценти днес

Индекс на активността в сектора на услугите

Основният акцент в началото на седмицата ще падне върху данните за индекса на активност в сектора на услугите за водещите икономики Германия, Еврозоната, Великобритания и САЩ. Очакванията са индексът да запази стойностите си като се прогнозира минимално завишаване за Великобритания до 50.3.

Инструмент на фокус - General Electric

Акциите на компанията се движат в широк рейндж между нивата $9 – $11 от началото на годината, като на този етап няма сигнали за формиране на силен еднопосочен тренд. След достигане на зоната на съпротива акциите срещнаха натиск от пазара и поеха в низходяща посока, при което се получи пробив под 50-дневната средна и низходящо пресичане на индикатора MACD. Налична е предпоставка за поевтиняване до зоната на подкрепа около $9 с ниво за ограничаване на загубите при обратен пробив над подвижната средна

EUR/USD

Валутната двойка се намира в силен низходящ тренд, но виждаме сигнали за ограничение на движение от формираната дивергенция, която е тренд обръщащ модел. Повишението на котировките до 50-периодната средна изкачи много бързо индикатора Стохастик до зоната на прекупен пазар, което може да доведе но нова низходяща вълна при обръщане на индикатора. Формиране на по-високо дъно съчетано с дивергенцията ще ни даде сигнал за покупка с цел достигане на стойности около 1.12.

XAU/USD

Сътресенията на световните пазари и опасенията за отслабване на щатския долар насочиха инвеститорите към златото, което задържа стойността си над границата от 1 400 долара за трой унция. С помощта на индикатора RSI се формира скрита дивергенция и очакваме нова серия от покупки, която да изпрати ценния метал до следващата психологическа граница от $1 500. Отслабване на златото може да очакваме при пробив и затваряне под 50-периодната средна.

DAX

Образуваната дивергенция при немския индекс започва да се развива, като низходящото движение се засилва след пробива под 50-дневната средна. Стойностите на индикатора MACD показват заформяне на силно низходящо движение, което има възможност да подмине локалните минимуми и да се превърне в корекция на основното възходящо движение.


Подкрепи Economic.bg