Търсенето на въглища в Китай започва да намалява

Все по-голям дял в производството ще заемат възобновяемите източници и природния газ

Търсенето на въглища в Китай започва да намалява

Снимка: Pixabay

1028 ~ 2 мин. четене
Търсенето на въглища в Китай ще започне да намалява през 2025 г., тъй като потреблението в комуналните услуги и други индустриални сектори вече е близо до своя пик, пише в доклад на китайският Икономически и технологичен институт за проучвания, управляван от Китайската национална петролна корпорация (CNPC). Според Reuters това ще намали натиска върху Пекин да наложи по-строги ограничения на изкопаемите горива.

Очаква се общото потребление на най-големия консуматор на въглища в света да намалее с 18% до 2035 г. и с 39% до 2050 г. Свитото потребление на въглища и замяната им с по-чиста енергия като природния газ и възобновяемите енергийни източници е ключова част от енергийната стратегия на Китай. Въпреки това държавата продължава да одобрява нови мини и електроцентрали, работещи с въглища и да подкрепя нови проекти в чужбина.

Въглищата в общия енергиен микс на страната са паднали до 59% през миналата година от 68.5% през 2012 г., но общото потребление е нараснало с 3% спрямо година по-рано до 3.82 млрд. тона, показват официалните данни.

Въпреки това, изследователите на CNPC смятат, че общият дял на въглищата ще падне до 40.5% през 2035 г., тъй като капацитетът за възобновяеми, ядрени и производства на природен газ продължават да нарастват бързо.

„Търсенето на въглища в Китай постепенно спада. Прогнозира се, че световното потребление на ще достигне връх в рамките на 10 години. Междувременно търсенето в Китай, което в момента представлява половината от общия обем в света, ще спадне до около 35% до 2050 г.“, се казва в доклада.

Ли Рюфенг, заместник-директор на Китайския институт за изследвания на енергийните технологии и икономиката - мозъчен тръст, управляван от China Energy Group, най-големият производител на въглища в Китай, заяви, че въглищата ще останат основното гориво за Китай през следващите 15 години, като по-малките мини ще бъдат заменени с по-големи и по-ефективни.

„Това ще принуди доставчиците на комунални услуги по източното крайбрежие на Китай да се насочат към външните пазари, за да гарантират доставките, като в следващите години вносът ще остане около 200 млн. тона годишно, „ако няма значителна търговска бариера“, казва Ли Рюфенг.

Китай, най-големият в света производител на парникови газове, обеща да покаже „най-високата възможна амбиция“, когато поднови действията по своите климатични обещания през следващата година, а енергийните ѝ политики попаднаха под все по-голям контрол преди голяма конференция на ООН за изменение на климата в Ню Йорк през Септември.

Въпреки че не е ясно какви нови обещания ще направи Пекин, специалният пратеник по климата Луис де Алба заяви пред Reuters във вторник, че ООН е получила положителни отговори от Китай и Индия по отношение на прекратяването на инвестициите във въглища у дома, както и при инициативата „Един пояс, един път“.

„Със сигурност има преход, който трябва да се вземе предвид. Но самото съобщение (относно въглищата) беше ясно и добре прието“, каза Луис де Алба.
Подкрепи Economic.bg