15-те държави, където се живее най-добре

Подреждането е от доклада на ООН за човешкото развитие

15-те държави, където се живее най-добре

Снимка: Pixabay

Организацията на обединените нации (ООН) неотдавна публикува своя Годишен доклад за човешкото развитие, в който са класирани страните, където хората живеят най-дълго и здравословно - с други думи, страните, в които се живее най-добре.

ООН подрежда около 200 държави в различни категории, сред които продължителност на живота, образование, равенство между половете и финансово богатство, пише „Бизнесинсайдър”.

Като цяло, докладът на ООН показва, че светът се превръща в по-добро място за живеене. Въпреки че 800 милиона души по света все още заспиват гладни всеки ден, над 1 милиард души са преодолели крайна бедност през последните 25 години.

В същото време докладът отбелязва, че има няколко фактора, които работят срещу човешкия прогрес: дискриминация, нетолерантност и социални норми, насочени към уязвими групи като жените и расовите малцинства, които са изправени пред предразсъдъци в редица области, включително заетост, права на собственост.

Ето 15-те държави, които са в челото на списъка:

15. Лихтенщайн


Много от жителите на тази немскоговоряща страна се радват на високи доходи, като средният годишен доход е в размер на 78 000 долара.

14. Швеция


Средната продължителност на живота в страната е 82,3 години.

13. Нова Зеландия


Учениците постигат високо ниво на образование тук и посещават училище най-малко 19 години.

12. Хонконг


Тук средната продължителност на живота е 84 години.

11. САЩ


САЩ имат високо финансово благосъстояние. Американците получават среден доход от $ 59 039 на година.

10. Канада


Канада има високи постижения в областта на образованието. Повече от половината от жителите й завършват колеж.

9. Исландия


Тук продължителността на живот е 82,7 години.

8. Ирландия


Ирландия може да се похвали с ниски нива на престъпност. Убийствата са само 1,1 на 100 000 души, според най-новите налични данни.

7. Холандия


Страната има относително нисък процент на неравенство в доходите и от средата на 90-те години на миналия век той непрекъснато намалява.

6. Сингапур


Тук също продължителността на живот е висока – средно 83 г.

5. Дания


При сравняване на средната заплата на мъжете и жените, разликата в заплащането е 7,8% за служителите на пълно работно време в Дания. За сравнение, тя е 17,9% в САЩ.

4. Германия


От октомври 2014 г. всички университети са безплатни за жители и чуждестранни студенти в Германия, където над 96% от населението има поне средно образование.

3. Швейцария


Освен че е синоним на житейски стандарт, страната се нарежда високо в показателя Здраве. Средно хората живеят до 83-годишна възраст и имат относително нисък риск от заболявания като малария, ХИВ и туберкулоза.

2. Австралия


Образованието формира над 5% от националния БВП в страната.  ООН посочва, че повечето учащи отделят за образование около 20 години в Австралия.

1. Норвегия


За 13-а поредна година Норвегия се нарежда на най-високо ниво в жизнения стандарт, продължителността на живота и образованието. Благодарение на солидната, публично финансирана здравна система на страната, средната продължителност на живота е 82 години.


В подреждането България е на 56-о място, във втората група на страни с високо ниво на човешко развитие. В първата група, в която са 51 държави, развитието е отчетено като "Много високо".

Коментари: 0