15-те най-богати хора в света

В топ 3 има нов участник, който измести собственика на Zara Амансио Ортега

15-те най-богати хора в света

Най-богатите 15 души в света имат общо състояние от  близо 794 млрд. долара. Само трима от тях са наследници, останалите сами са станали милиардери.

Това показват данните от Индекса на милиардерите на Блумбърг (Bloomberg Billionaires Index).

Подреждането е от 1 март, когато широкият индекс на Блумбърг е публикуван отново. Той включва 500 души от целия свят.

За да попадне човек в Топ 15, е нужно да притежава над 35 млрд. долара.

Деветима от Топ 15 са от САЩ. Един е от Китай, един от Латинска Америка и останалите четирима - от Европа. 

Има само една дама сред тях.

Челната тройка на най-богатите все още включва Бил Гейтс и Уорън Бъфет, но на трето място вече не е собственикът на Zara Амансио Ортега. Той е изместен от друг милиардер, който е успял да добави към състоянието си почти 22 млрд. долара.

Вижте кой е новият трети най-богат човек и кои са в Топ 15:

15. Джак Ма – 35,7 млрд.долара – 52 г., Китай


Основателят на Alibaba е най-богатият в Китай. За последната година неговото богатство се е увеличило с 8,4 млрд. долара.

14. Лилиан Бетанкур – 36,8 млрд. долара - 94 г., Франция


Наследницата на козметичния гигант L'Oreal е и най-големият акционер в компанията. Тя е най-богатата жена в света, като състоянието й се е увеличило с 3 млрд. долара за последната година.

13. Бернар Арно – 40 млрд. долара – 67 г., Франция


Собственикът на модния холдинг LVMH държи 70 луксозни бранда – от Louis Vuitton, през Hennessy до Dom Perignon, всички под контрола на компанията-Groupe Arnault. За последната година богатството на Арно нараства с 6,8 млрд. долара.

12. Сергей Брин – 41,6 млрд. долара – 43 г., САЩ


Заедно с Лари Пейдж основават Google. Днес компанията вече е преструктурирана под шапката на холдинга Alphabet. За последната година Брин е добавил към състоянието си 4,1 млрд. долара

11. Лари Пейдж – 42,5 млрд. долара – 43 г., САЩ


Другият основател на Google е съвсем малко по-богат. За последната година той е добавил към състоянието си 4,3 млрд. долара.

10. Ингвар Кампрад – 43 млрд. долара – 90 г., Швеция


Основава IKEA, когато е на 17 г. Днес компанията е най-големия търговец на дребно на обзавеждане за дома с приходи от над 34,2 млрд. долара годишно. Кампрад е добавил към богатството си 2,6 млрд. долара за последната година.

9. Лари Елисън – 45,3 млрд. долара – 72 г., САЩ


Създателят на софтуерния гигант Oracle се оттегли от управлението му през 2014 г., след 38 г. начело. Сега е главен технически директор. За последната година е увеличил богатството си с 5,2 млрд. долара.

8 и 7. Дейвид Кох и Чарлз Кох – 47,9 млрд. долара – 76 и 81 г., САЩ


Двамата братя управляват семейната компания Koch Industries, която е втората най-голяма частна компания в САЩ с продажби за над 100 млрд. долара. Тя произвежда всичко - от изкуствени торове до асфалт и био дизел.

6. Карлос Слим Елу – 50,7 млрд. долара – 77 г., Мексико


Най-богатият човек в Мексико, който за кратко е бил и номер 1 в света по състояние, притежава над 200 компании, обединени под шапката на конгломерата Grupo Carso. За последната година той е загубил 1 милиард долара от богатството си.

5. Марк Зукърбърг – 58,5 млрд. долара – 32 г., САЩ


През 2004 г., като студент в Харвард, стартира TheFacebook.com, базова версия на социалната мрежа, покорила над милиард потребители. Днес, на 32 г., той е най-младият сред Топ 50 на милиардерите в света. Само за последната година богатството му се е увеличило с 11,1 млрд. долара.

4. Амансио Ортега – 68,5 млрд. долара – 80 г., Испания


Създателя на модната империя Inditex, включваща марки като Zara, е най-богатият испанец и европеец. За последната година обаче той е загубил 800 млн. долара от състоянието си. Не тази загуба обаче е причината да бъде изместен от третото място, а голямото увеличение на състоянието на този, който го изпревари и сега е на номер 3.

3. Джеф Безос – 73,1 млрд. долара – 53 г., САЩ


Създателя на Amazon.com вече е номер 3 в света по богатство, доближавайки се съвсем близо до номер 2. За последната година той е увеличил най-много състоянието си от всички милиардери в света – с цели 21,9 млрд. долара.

2. Уорън Бъфет – 77,2 млрд. долара – 86 г., САЩ


Оракулът от Омаха и директор на фонда Berkshire Hathaway е най-популярният инвеститор в света. От години той стои на номер 2 сред най-богатите хора в света. Тази година е успял да добави към богатството си цели 13,1 млрд. долара.

1. Бил Гейтс – 85,2 млрд. долара – 61 г., САЩ


Основателят на Microsoft продължава да е начело на списъка на най-богатите хора в света, макар и отдавна да се е оттеглил от оперативното управление на компанията и да дарява голяма част от състоянието си за социални каузи.

А само за година е успял да увеличи богатството си  10,6 млрд. долара.

Коментари: 0