16-те най-красиви пустини в света

Около една трета от площта на световната суша е пустинна или полупустинна

16-те най-красиви пустини в света

Снимка: Pixabay и Wikipedia

15014 ~ 5 мин. четене

Около една трета от площта на световната суша (50 милиона квадратни километра) е пустинна или полупустинна. Пустините обикновено се асоциират с ниска валежност, липса на растителност и като цяло – на живот. Това обаче е погрешно схващане, в пустините могат да се срещнат редица растителни и животински видове, които са се адаптирали на условията за живот. А хората от хилядолетия живеят в пустинни области.

Пустините са и много красиви места, омайващи със своите форми и необятност.

1. Намиб

Тя е разположена по атлантическото крайбрежие на Южна Африка. По-голямата част от територията ѝ е разположена в Република Намибия, а също така и в югозападната част на Ангола. Известна е с температурните си амплитуди до 80 градуса по Целзий.

Площта ѝ възлиза на близо 50 000 km², разпростиращи се на около 1600 km дължина. Средната ѝ широчина варира от 50 до 160 км.

Тя е една от най-старите пустини на планетата, като се счита, че се е оформила преди около 55 млн. години.

2. Вади Рум

Вади Рум е наричана също Червената пустиня или Лунната долина.Намира се в южната част на Йордания, близо до Акаба. За туристите посещението тук е много вълнуващо, като включва и визита до селище на едно от седемте живеещи в пустинята бедуински племена.

3. Сахара

Сахара е най-голямата гореща пустиня в света и третата по площ (след Антарктика и Арктика). Разположена е в Северна Африка на територията на Мавритания, Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Судан, Чад, Нигер, Западна Сахара и Мали. Площта ѝ е повече от 9,4 млн. кв. км и заема повече от 1/4 от африканския континент. Името ѝ идва от арабската дума за пустиня.

4. Атакама

Атакама е една от най-големите пустини в Южна Америка с площ от 181 300 кв. км. Намира се в Северно Чили, между Андите и Тихия океан. Пустинята е на 15 милиона години. НАСА използва терена за изпитване на техника за бъдещи мисии на Марс поради сходния терен на пустинята с марсианския.

Името й на индиански език означава „пустинна област“. Тя се простира на около 1000 км дължина от север на юг. Надморската ѝ височина е 500 м, но по склоновете на Андите достига и до 4200 м. Тя е една от най-безводните и най-сухите на земното кълбо.

5. Руб ал-Хали

Руб ал-Хали е пустиня, разположена на Арабския полуостров. Тя е най-дългата пясъчна пустиня извън Сахара – дълга е 1000 км и е широка 500 км и е напълно необитаема. Нейната площ от 650 000 кв. км е колкото площта на Франция и Бенелюкс заедно. Разположена е на територията на държавите Саудитска Арабия, Оман, ОАЕ и Йемен.

Наричат я „Празният квадрат”, заради формата й.

6. Сонора

Пустинята Сонора заема площ от около 260 000 кв. км. Простира се на голяма част от територията на щатите Аризона и Калифорния в САЩ и Сонора и Баха Калифорния в Мексико.

Сонора е измежду пустините с най-много валежи, които на отделни места могат да достигнат до 610 мм на година. Тя е сред най-големите и горещи пустини. Средните температури през зимата са 11 °C, а през лятото – 30 °C.

Дом е на някои уникални видове растения и животни като например кактусите сагуаро.

7. Калахари

Калахари е пустинна местност в Южна Африка. Наричат я Зелената пустиня, поради това, че в сравнение със Сахара в нея падат малко повече валежи, затова голяма част от площта ѝ е покрита със сухи треви и храсти. Тя заема 2,5 млн. кв. км и е четвъртата по големина пустиня в света. Простира се на територията на няколко страни – Ботсвана, Намибия и Република Южна Африка, но постепенно заема площи и от Ангола, Замбия и Зимбабве.

8. Голямата пясъчна пустиня

Голямата пясъчна пустиня е втората по големина пустиня в Австралия. Има площ от 267 250 кв. км (3,5% от континентална Австралия). В североизточната ѝ част се намира метероитния кратер Улф Крийк, който има диаметър 875 м. Аборигените са отстранени от района на пустинята насилствено, заради опити с балистични ракети, провеждани там през 50-те години на 20-и век.

9. Гоби

Гоби (от монголски, „пустиня“) е голяма пустиня в Средна Азия, простираща се в Северен Китай и Южна Монголия с площ около 1 295 000 кв. км.

Гоби е вътрешноконтинентална пустиня. Тя е най-студената пустиня след Антарктика.

Там е измерена най-голямата годишна температурна амплитуда на земята: от -40 С (през зимата) до +45 С (през лятото).

10. Барденас-Реалес

Барденас-Реалес е полупустинен район с площ от около 42 000 хектара в югоизточната част на Навара, Испания. Почвите са съставени от глина, тебешир и пясъчник и са ерозирали от вода и вятър, създавайки изненадващи форми, каньони, плата, и изолирани хълмове, наречени кабезас. В Бардендас няма градски райони, растителността е оскъдна, а многото потоци, които преминават през територията, имат подчертано сезонен поток, оставайки сухи през по-голямата част от годината.

11. Мохаве

Мохаве (от исп. Mojave, по името на племето мохаве) е голяма пустиня, разположена предимно в Южна Калифорния, но и в по-малки части на Югозападна Юта, Южна Невада и Северозападна Аризона в САЩ. Пустинята Мохаве е с площ над 57 000 кв.км. По-голямата част от нея е с надморска височина над 600 м, но Долината на смъртта е най-ниската точка в Северна Америка със своите 86 м под морското равнище. Най-висока точка е връх Чарлстон (3 633 m). В пустинята са разположени големите градове Лас Вегас и Палмдейл.

12. Такламакан

Такламакан е пустиня в Централна Азия, намираща се в Синдзян-уйгурския автономен регион в Народна република Китай. Според някои сведения, буквално преведено името означава „Ако влезеш, няма да излезеш“. Заема площ от около 270 000 кв. км в Таримския басейн. Тъй като пустинята лежи във валежната сянка на Хималаите, за нея е характерен студен пустинен климат. Близостта ѝ до студените въздушни маси на Сибир поражда много ниски температури през зимата. През 2008 г. Такламакан даже има снежна покривка (4 см) за пръв път в съвременната си история.

13. Дащ е Кавир

Наричат я още Великата Солна пустиня. Разположена е в средата на иранското плато на площ от около 77 600 кв. км.

14. Дащ е Лут

Дащ е Лут или Дещ е пустиня в югоизточната част на Иранското плато. Площта ѝ е 52 000 кв. км, която я прави 25-ата по площ пустиня в света. Най-високата измерена температура на повърхността на пустинята е била 70,7 С. Пустинята Дащ е Лут е едно от най-сухите и горещи места в света. Територията ѝ обхваща каменна пустиня, масивни набраздени скални ридове, дюни.

15. Тар

Тар е пустиня в Азия, намираща се в северозападната част на Индия и източната част на Пакистан. Със своята площ от около 320 000 кв. км тя заема 17-о място в света по големина.

В Индия заема основно територията на щата Раджастан, северната част на Гуджарат, както и южните на Харяна и Пенджаб. В Пакистан пустинята се простира в източната част на провинция Синд и югоизточната на Пенджаб, където тя носи името Холистан.

Наричат я също Великата Индийска пустиня.

16. Антарктика

Антарктика е географски регион, обхващащ континента Антарктида и водите и островните територии в Южния океан, разположени южно от Антарктическата конвергенция. Заема около 20% от площта на южното полукълбо, от които 5,5% (14 млн кв. км) са площта на самия материк.

Около 98% от територията на континента Антарктида е покрита с лед със средна дебелина 1,6 км. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина. Цялата територия на Антарктида представлява ледена пустиня, като годишните валежи са едва 200 мм по крайбрежието и далеч по-малко във вътрешността. Минималните температури могат да достигнат -89 °C. На континента могат да оцелеят само приспособени към студа растения и животни като пингвини, перконоги, кръгли червеи, бавноходки, акари, много водорасли и други микроорганизми, както и някои представители на тундровата растителност.

Подкрепи Economic.bg