10-те най-продавани книги в света

А вие чели ли сте някоя от тях?

10-те най-продавани книги в света
Автор: Кезим Медев
Книгите нямат срок на годност! Някои от тях изчезват бързо като тенденцията на червените маратонки тази година, други остават вечни. Издателите ги преиздават отново и отново, а читателите им не спират да се увеличават. В следващите няколко реда може да видите класацията на 10-те най-продавани книги. И не, Емил Конрад го няма тук, нито пък Иво Сиромахов. Но да се надяваме, че един ден, пробив в този списък може да направи Августин Господинов!


10. Мисли и забогатявай (Наполеон Хил)

Книгата, която е своеобразно пособие по самоусъвършенстване, е писана още в разгара на Голямата депресия (1937 г.). В нея са описани 13 конкретни принципа за постигане на успех, заради което Хил често е наричан и „Учителят на начинаещите милионери.”

 

9. Шифърът на Леонардо (Дан Браун)

Книгата, публикувана за първи път едва преди 12 години, вече е в десетката на най-продаваните книги в света. Тя предизвика фурор още с появата си, а впоследствие бе и филмирана.

 

8. Лъвът, Вещицата и дрешника (Клайв Луис)

Фантастичният роман на Клайв Луис всъщност е първата книга от цикъла „Хрониките на Нарния".

 

7. Сън в червените покои  (Цао Сюецин)

Това е единствената китайска книга, станала толкова популярна, че да влезе в Топ 10 на най-продаваните и най-четените в света. Творбата, която проследява историята на едно китайско семейство, живяло по време на династията Цин, е смятана за един от четирите най-велики класически романи в Китай. Освен това е и един от най-сложните романи – в него има почти 40 главни герои и около 500 второстепенни.

 

6. Тя (Херни Хагард)

Романът е известен с това, че знаменити психоаналитици като Зигмунд Фройд и Карл Юнг го цитират в научните си трудове. Повествованието описва пътешествието на двама мъже, които попадат в никому неизвестно кралство в Източна Африка. Там те се натъкват на дивашко племе, управлявано от загадъчната бяла кралица Аеша, която притежава мистични способности.

 

5. Десет малки негърчета (Агата Кристи)

Легендарната английска писателка на детективски романи Агата Кристи пише „Десет малки негърчета” през 1939 година и до днес той държи челни позиции сред най-продаваните бестселъри в историята на книгопечатането. Любопитен факт е, че когато романът е публикуван за първи път в САЩ, името му е сменено от съображения за политическа коректност.

 

4. Хари Потър и философският камък (Джоан К. Роулинг)

Първата книга от знаменитата поредица за Хари Потър се появи на бял свят през 1997 г. В интерес на истината, останалите също трябва да присъстват в изброяването на най-продаваните книги, тъй като всеки том за младия вълшебник е продаван в тираж 50-60 млн. екземпляра, но са изключени от нея, за да не стане еднообразна.

 

3. Малкият принц (Антоан Дьо Сент-Екзюпери)

Третата по брой продажби в света книга е преведена на повече от 250 езика и диалекта.

 

2. Властелинът на пръстените (Дж. Р. Р. Толкин)

 

Трилогията на Толкин първоначално е написана като една огромна обща творба, но впоследствие издателите я разделят на три отделни книги – „Задругата на пръстена”, „Двете кули” и „Завръщането на краля”. Отделно публикуваният роман „Хобит” също е продаден досега в тираж 140,6 милиона екземпляра, но пак от съображения да не се получи еднообразие в класацията, не е добавен в нея. Поредицата „Властелинът на пръстените” става толкова популярна във Великобритания, че е обявена за „най-любимия роман на цялата нация”.

 

1. Повест за два града (Чарлз Дикенс)

 

В най-продавания в историята роман Дикенс критикува английското общество, изследва причините за класовата борба и Френската революция. Той е и първият писател, който открито заявява, че революционерите често са много по-жестоки от аристократите, които те ненавиждат.

*използвана е информация от expert.bg.
Коментари: 0