10-те най-сигурни лоу кост авиокомпании

В класацията присъстват и чартърни превозвачи

10-те най-сигурни лоу кост авиокомпании

Лоу кост авиационният бизнес модел съществува от няколко десетилетия, но постигна съществено развитие за това време. Нискотарифните авиокомпании държат 25% от авиационния бизнес.

Измежду 449 превозвачи, AirlineRatings.com избра 10-те най-сигурни лоу кост и чартърни компании в света.

При сравнението уебсайтът оценява съответствие с изисквнията на международните регулатори, регистрирани инциденти за последните 10 години, резултати от одитите за безопасност на Международната асоциация за въздушен траспорт (IATA) и др.

Ето и подреждането:

10. Aer Lingus


Ирландският национален превозвач оперира по хибриден лоу кост модел, като предлага по дългите си полети и пълен сервиз. Компанията не е отбелязала сериозен инцидент от 60-те години на 20-и век.

9. Alaska Airlines


Базираната в Сиатъл авиокомпания се води сред тази с най-малко закъснения на полетите в Северна Америка. Не е регистрирала фатални инциденти от 2000 г.

8. Icelandair


Базираният в Рейкявик превозвач също оперира по смесен модел като лоу кост превозвач с флота от Boeing 757. В бизнес класата се предлага включена в билета храна, но не и в икономичната. Няма инциденти от края на 70-те.

7. Jetblue


AirlineRatings.com удостои Jetblue като най-добра лоу кост авиокомпания в Северна и Южна Америка. Никога в историята на компанията не е имало авио инцидент.

6. Jetstar


Това е лоу кост поделението на австралийската Qantas, определена от AirlineRatings.com за най-безопасната авиокомпания в света. Базираното в Мелбърн поделение също няма авио инциденти.

5. Kulula


Южноафриканската компания е определена от AirlineRatings.com за най-добрия лоу кост превозвач в Африка. Няма фатални инциденти.

4. Monarch Airlines


Базирана в Лондон авиокомпания, която извършва лоу кост и чартърни полети до популярни ваканционни дестинации. Няма фатален инцидент.

3. Thomas Cook


Това е една от най-големите чартърни авиокомпании в света, на едноименния туроператор. Няма катастрофи.

2. TUI Fly 


Това е авиокомпанията на германския туроператор и също никога не е имала катастрофа.

1. Westjet


И номер едно – най-големият канадския лоу кост превозвач Westjet. Получава първото място заради щедрото си обслужване и възможности за забавление, и, разбира се, нито един инцидент.

Коментари: 0