10-те най-смъртоносни езера на планетата

Красивите и спокойни езера крият смъртоносна сила в дълбините си

10-те най-смъртоносни езера на планетата

Едни от най-красивите и спокойни езера, образувани от вулканични дейности, крият смъртоносна сила в дълбините си.

10. Езерото Ниос, Камерун


Ниос е едно от трите експлодиращи езера на планетата. Гореща магма изпуска въглероден диоксид във водата, образувайки смъртоносната въглеродна киселина. Най-голямото задушаване на хора от естествено събитие се случва, когато езеро Ниос експлодира през 1986 г. Въглеродният диоксид се натрупва във водата и се получава ефект като при шампанско и коркова тапа. Ако натрупването на въглеродния диоксид е прекалено голямо се получава експлозия с катастрофални последици. В този случай загиват хиляди хора и животни.

9. Езерото Йелоустоун, САЩ


Учените наскоро откриха ново езеро-убиец. През 2003 г. картографираха дъното на езерото в национален парк Йелоустоун, който се намира в изключително активен вулканичен регион. Това, което откриха е 30-метров мехур, образуван от нагорещяването на водата, което създава налягане на дъното на езерото. При гейзерите се получава почти същото, но при тях налягането се освобождава. Без възможност да се освободи това налягане, съществува реалната опасност от така наречената „хидротермална експлозия“.

8. Езерото Подкова, САЩ


Езерото Подкова, намиращо се близо до град Мамут Лейкс в Калифорния, е тих убиец. То е красиво и смъртоносно и в северния му край има само няколко дървета и следи от живот. Там почвата съдържа въглероден диоксид 95 пъти над нормата. Ако изкопаете дупка на брега и запалите клечка кибрит в нея, тя веднага ще изгасне поради липсата на кислород. През 2006 г. трима души загиват в пещера близо до езерото.

7. Езерото Моно, САЩ


Моно е изключително езеро, което е било голямо и пълноводно през 40-те години, когато източника му на вода е пренасочен за нуждите на Лос Анжелис. Тогава нивото на водата започнало да спада и едно от най-старите езера в Северна Америка за много кратко време се превръща в отровно езеро. Започнато е възстановяване на водните запаси на Моно, но според изчисленията за това ще са нужни 20 години. Наскоро от НАСА откриха организъм в езерото, който в ДНК-то си вместо фосфор има арсен. Езерото Моно е нагледен пример за разрушителната намеса на човека и смъртоносните последици от това.

6. Езерото на връх Рейнър, САЩ


Езерото на връх Рейнър във Вашингтон е необикновено. На върха на планината има огромен кратер, който винаги е покрит с лед и сняг. Самото езеро е достъпно само чрез подземни пещери, но вулканичната газ от него представлява заплаха за 100 000 човека. Водата в езерото и под него от серния диоксид образува сярна киселина, която прояжда скалите.  Ако в един момент скалите поддадат, ще се образува свлачище от кал, камъни и лед, които ще отприщят и водата от езерото. 

5. Езерото Киву, Руанда


Киву е второто експлодиращо езеро на планетата и се намира в близост до активен вулкан. Химическият газ в него е смес от метан и въглероден диоксид. Учените предполагат, че ако вулканът загрее дъното на езерото, това ще накара метанът да се издигне на повърхността и да експлодира, което моментално ще освободи и въглеродния диоксид от водата. Това ще причини смъртта на много хора. Около езерото живеят 2 милиона души.

4. Езеро Монун, Камерун


Езерото Монун, което се намира в Камерун, е третото експлодиращо езеро в света и съдържа трите основни елемента, нужни за натрупването на смъртоносни количества въглероден диоксид. Езерото трябва да е поне 50 метра дълбоко, да се намира в екваториалния пояс, защото през зимата газовете се освобождават сами, и трябва да е във вулканичен регион. 

3. Кипящото езеро, Доминикана


Врящото езеро в Доминика е пълно с кипяща вода и над него се носи гореща пара. Температурата на водата е над 82 градуса и ще ви убие за минута. Езерото всъщност представлява пукнатина, запълнена с вода, през която излизат газове от разтопената лава. Пълни се от дъждовете и от два потока, както и от подпочвените води.

2. Езеро Ракшастал, Тибет


Езеро Ракшастал се намира в непосредствена близост до езеро Манасаровар и за разлика от него, то е соленоводно. Никакви растения и животни не оцеляват в отровните му води. Дори има мит, че езерото е дом на 10-главия демон Ланка. Според будистите пък, Манасаровар е във формата на слънцето и олицетворява светлината, а Ракшастал е във формата на луната и олицетворява мрака.

1. Езеро Карачай, Русия


Езерото Карачай е известно като най-замърсеното място на планетата. Изключителната му красота скрива факта, че тук са изхвърляни радиоактивни отпадъци. В езерото има достатъчно радиация да убие човек за час, а през 1968 г. поради горещия сезон водата пресъхва и ветровете понасят радиоактивния прах, облъчвайки половин милион души.

Коментари: 0