Най-успешните възпитаници на London School of Economics

Сред тях са политици, икономисти и дори световноизвестни музиканти

Най-успешните възпитаници на London School of Economics
4682 ~ 3 мин. четене

London School of Economics, който ще празнува 120-и рожден ден тази година, е възпитал 32 световни лидери и 14 носители на Нобелова награда. Сред студентите в престижния университет са от световноизвестни икономисти до успешни музиканти

Ето и кои са най-успешните живи възпитаници според Business Insider:

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос се мести от Унгария в Лондон през 1947 г. След завършването си отива в САЩ, където открива “Soros Fund Management”. Сорос е сред 30-те най-богати хора в света.


Мик Джагър все още е в университета, когато започва да свири за Rolling Stones през 1961 г. Първоначално той свири само през уикендите, за да присъства на занятията през седмицата, но след това напуска университета, за да преследва музикалната си кариера.


Сър Дейвид Атънбъроу е приет през 1964 г., а в същото време вече е работил и за BBC. Той записва антропология, но в последствие решава да се оттегли, за да стане директор на BBC 2.


Джанет Наполитано взема разменна година в университета през 1978-ма. Тя е била секретар по националната сигурност на САЩ от 2009 до 2013 г., а сега е президент на Калифорнийския университет.


Стелиос Хаджи-Иоанну е създателят на EasyJet, една от водещите авиокомпании на Европа. Роден в Атина, после се премества в Лондон през 1984 г., за да се запише в университета.


Джей Брегман е основател и изпълнителен директор на “Hailo”- компания, създала приложенията за таксита. Преди е управлявал eCourier, британска фирма за експресни куриерски услуги.


Чери Блеър е съпругата на бившия министър-председател на Великобритания Тони Блеър. Тя учи право в Лондонския университет и завършва през 1975 г. Оглавява „Cherie Blair Foundation” – мрежа, която помага на жените предприемачи в развиващите се държави.


Каушик Басу е старши вицепрезидент и главен икономист в Световната банка. Преди е работел като съветник на индийското правителство. Той завършва университета през 1974 г.


Георгиос Папандреу е министър-председател на Гърция от 2009 до 2011 г. Той е завършил социология на развитието в Лондонския икономически университет.


Хуан Мануел Сантос е настоящият президент на Колумбия, а преди това е бил финансов министър на държавата си от 2000 до 2002 г. и също е завършил успешно в LSE.


Робърт Mъндел е носител на Нобелова награда за икономика през 1999 г. за работата си по парични и фискални политики. Той завършва през 1956 г.


Салил Шети в момента е Главен секретар на “Amnesty International”. В Лондонския университет той учи социална политика и планиране и завършва с отличие.


Ан Апълбаум е бивш редактор на The Spectator и носител на награда Пулицър за журналистика. Родена е във Вашингтон, а после се мести в Лондон, за да завърши успешно международни отношения.


Раджив Шах в момента е администратор в “USAID” -  правителствената агенция за международно развитие на САЩ.


Дарън Аджемоглу е турски икономист и професор в Масачузетския технологичен институт. Той печели наградата за икономика Nemmer през 2012 г. и е завършил университета през 1990 г.


Дейвид Леверинг Луис е автор, носител на награда Пулицър за работата си върху американския социолог „ W.E.B. Du Bois”. Сега той преподава в Нюйорксия университет и е завършил Лондонския университет с диплома по история през 1962 г.


Бонус - Към тези 16 безспорно успешни възпитаници на Лондонския университет можем да прибавим и най-известния студент на учебното заведение – американския президент Джон Фицджералд Кенеди. Той учи в университета през 1935 г. и след това се присъединява към армията на САЩ през Втората световна война.


Подкрепи Economic.bg