16-те писатели с най-високи приходи

Подреждането е за периода юни 2014 - юни 2015 г.

16-те писатели с най-високи приходи
Кои са най-добре печелещите писатели в света? Отговорът на този въпрос дава класацията на сп. „Форбс”. 

Авторите са подредени според използвани данни за продажби на печатни, електронни и аудио книги от организацията за статистики в бизнеса с книги „Nielsen BookScan“. Добавят се печалбите от телевизионни и кино проекти, а за по-голяма точност се разговаря с автори, агенти, издатели и други експерти в сферата. Проучването обхваща година в периода юни 2014 г.-юни 2015 г.

Да, те са световно известни и са автори на най-популярните книги в последните години.

Вижте подреждането:

15. Джордж Р. Р. Мартин – 12 млн. долараДа, той е авторът на популярната поредица „Игра на тронове”. И те са бестселъри, а създаването на сериала по HBO, базиран на романите, им вдъхна нов живот. Все пак обаче поредицата, публикувана в периода 1996-2011 г., отбелязва спад в продажбите в последната година. В момента тече 5-я сезон от сериала, а Мартин работи усърдно по писането на 6-ата част.

15. Е. Л. Джеймс – 12 млн. долараАвторката на „50 нюанса сиво” също е на 15-а позиция. Първата книга от поредицата й се продаде в 125 млн. екземпляра. През февруари т. г. се появи и екранизацията на първия роман от трилогията, с над 569 млн. долара приходи в боксофиса. Наскоро излезе и нов, четвърти роман, в който разказът е от името на главния герой Крисчън Грей. 

11. Рик Риърдън – 13 млн. долараТой е един от двамата автори на детски книги, включени в класацията. Негови са поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, „Хрониките на Кейн” и „Героите на Олимп”. 

11. Джилиан Флин – 13 млн. долараДа, тя влиза в тазгодишната листа благодарение на книгата си "Gone Girl"(Не казвай сбогом), превърнала се и в хитова лента с участието на Бен Афлек и Розамунд Пайк. Романът от 2012 г. бе адаптиран за филма, който донеса приходи от 368 млн. долара приходи. По други два романа на Флин също се правят адаптации за кино и тв филми - "Dark Places" (Мрак) и "Sharp Objects" (Остри неща).

11. Сюзан Колинс – 13 млн. долараАвторката на „Игрите на глада” отчита намалели продажби на трилогията си от 2012 г. насам, когато продава 27,7 млн. копия. Но приходите й растат от филмовите адаптации, а последната част излиза по екраните тази есен. Предишната – „Игрите на глада: Сойка присмехулка - Част 1”, донесе 752 млн. долара.

11. Дан Браун – 13 млн. долараТази година е доста по-слаба за Браун в сравнение с миналата, когато приходите му бяха 28 млн. долара. Авторът на „Шифърът на Леонардо” не е издавал нова книга от 2013 г., когато излезе „Ад”. Тя все още се продава доста добре.

10. Джон Гришам  -14 млн. долараТой присъства задължително в класацията в последните години. Издавал е по една книга всяка година от дебюта си през 1988 г. Последната – „Планината Грей”, е продала 620 000 копия от излизането си през октомври до края на  2014 г.

9. Нора Робъртс – 18 млн. долараТя е написала над 220 романа. Само този факт е достатъчен, за да я държи напред в класацията. А и нови читатели всяка година я откриват и четат и по-старите й книги. Последният й бестселър от 2014 г. е "Shadow Spell", с 298 600 продадени копия в САЩ.

7. Стивън Кинг – 19 млн. долараТой също е ветеран в класацията и каквото и да кажем за него, няма да е достатъчно. Спечелил е 433 млн. долара, откакто е  в подреждането на 100-те знаменитости.

7. Дж. К. Роулинг – 19 млн. долараИсторията за Хари Потър може и да свърши, но Джоан К. Роулинг продължава да пише. Под псевдонима Робърт Галбрайт тя издава фентъзи криминалета. Вече са излезли две книги, а през есента за 2015 г. предстои третата.

6. Джанет Еванович – 21 млн. долараАвторката на поредицата за Стефани Плъм увеличава читателите и продажбите си. Тя пуска по една или две нови книги ежегодно. През ноември се очаква поредната.

5. Джеф Кини – 23 млн. долараТой стои зад супер успешната детска поредица „Дневниците на един дръндьо”. Последната книга от серията - "The Long Haul", е продала над 1,5 милиона копия в САЩ през 2014 г.

3. Даниел Стийл – 25 млн. долараЦарицата на любовните романи публикува по няколко книги годишно. От 1973 г. досега е издала 94 романа.

3. Вероника Рот – 25 млн. долараАвтор на популярната поредица „Дивергенти”, тя е изкарала 8 млн. долара повече тази година от миналата. 26-годишната писателка се радва на приходи и от филмите. Втората част донесе 295 млн. долара боксофис. Тя наскоро подписа и нов договор за две книги с издателство Harper Collins. Рот е най-младият автор в класацията.

2. Джон Грийн – 26 млн. долараТой е авторът на популярната „Вината в нашите звезди”, която продаде над 3,5 млн. копия само в САЩ. Третият му роман „Хартиени градове” бе филмиран с участието на супермодела Кара Делевин. Миналогодишната адаптация на „Вината в нашите звезди” пък донесе боксофис от 307 млн. долара.

1. Джеймс Патерсън – 89 млн. долараТой запазва първата си позиция като авторът с най-високи доходи. И то с голяма преднина през следващите в класацията. Но не работи сам. Издава всяка година по 16 книги, в съавторство с екип от други хора. През 2015 г. Патерсън, добил слава с „Целуни момичетата”, обяви, че започва детска поредица – между 8 и 12 книги всяка година. През миналата година той е дарил над 1 милион долара на независими книжарници и над 1,5 млн. долара на училищни библиотеки в САЩ.
Коментари: 0