Технологичните компании тласкат Уолстрийт към нови върхове

Отчетите на компаниите могат да засилят настроението, че акциите са правилната инвестиция

Технологичните компании тласкат Уолстрийт към нови върхове

Печалбите от някои от най-големите американски технологични компании биха могли да тласнат пазара към нови върхове, въпреки че разговорите за балон на фондовите пазари продължават, обяснява в свой анализ CNN. Инвеститорите, които смятат, че цените на акциите в момента са действителни, ще заложат още повече на технологичните гиганти при отчитането на печалбите им от последното тримесечие и нагласите за 2021 г.

Отчетите на компаниите могат да засилят настроението, че акциите са правилната инвестиция, особено в сравнение с нискодоходните облигации.

Microsoft зададе тона, като финансовите ѝ резултати надминаха очакванията на анализаторите на Wall Street за тримесечни приходи с близо 3 млрд. долара, което бе и тримесечен рекорд в продажбите. Акциите на Microsoft нараснаха с 2% при предварителната търговия.

Бизнесът на Microsoft обаче е стимулиран в момента заради пандемията благодарение на продажбите на компютри и системи за игри, както и инструменти за облачни системи, помагащи на компаниите да улесняват работата от разстояние.

Apple също се очаква да покаже силно търсене на електронни устройства, особено като се има предвид, че пусна новия си iPhone 12 през последното тримесечие. „Въпреки по-късното пускане на iPhone, търсенето на моделите от по-висок клас остава стабилно“, каза анализаторът на Bank of America Уамси Мохан в изследователска бележка тази седмица.

Facebook от своя страна също е готов да получи тласък от новите възможности за пазаруване и видео, които се очаква да донесат значителни приходи благодарение на огромния брой хора, залепени за телефоните и компютрите си у дома в последната година.

Tesla не остава по-назад. С акции, поскъпнали с 1 122% от нивото си през март, те се превърнаха в символ на текущия пазарен излишък. Компанията е печеливша в продължение на пет тримесечия – за първи път в 17-годишната ѝ история. Но сега, когато е част от внимателно наблюдавания индекс S&P 500, върху нея е поставен нов натиск. Насоките за доставките през 2021 г. ще бъдат от решаващо значение.

Алчността се е върнала на пазарите, според индекса на страха и алчността от CNN Business. Това показват два от показателите за определяне на пазарните настроения - силата на цената на акциите и инерцията на пазара.

Но силните резултати от интернет гиганти само ще подхранят ралито за акциите, изтласквайки технологичния Nasdaq Composite до нови висоти. Разговорите за балон пък тепърва ще се увеличават.

„Не смятаме, че все още сме в късния етап на балон на цялостния фондов пазар“, заяви Джон Хигинс, главният пазарен икономист в Capital Economics, в бележка до клиентите във вторник. „Въпреки това признаваме, че скокът в Nasdaq Composite предполага, че поне може да сме отново в началния етап на балон, дори ако покачването на индекса е отчасти оправдано от повишаването на печалбите на компаниите в технологичния сектор от пандемия“.

Коментари: 0