Телевизия A1: Скопие и Атина се договорили за името \"Република Илинденска Македония\"

Премиерите Заев и Ципрас се спрели на това име след срещата в София

Телевизия A1: Скопие и Атина се договорили за името \

Македонският премиер Зоран Заев в София

6044 ~ 1 мин. четене
Предложението, което Скопие предлага в преговорите за разрешаване на спора с Атина относно името на страната, е "Република Илинденска Македония". Това съобщава македонският тв канал A1 On, цитиран от агенция "Фокус". Дипломатически източници твърдят, че новото име ще бъде за обща употреба, както настояват гърците.

Досега най-често се споменаваше името „Република Горна Македония“, написано отделно и с превод на английски. Източници на A1 On обаче твърдят, че след вчерашния разговор в София премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев са се спрели на това предложение.

"Постигнахме напредък в преговорите за името на страната, но „още не сме в позиция да говорим за споразумение“, заяви Ципрас след срещата със Заев в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. 

Македонският премиер пък обясни, че са обсъдили „едно решение на спора за името, което би било приемливо за и двете страни". 

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че е оптимистично настроен и спорът за името на Македония може да бъде разрешен през следващия месец. Според него в началото на юни може да бъде организирана нова среща за преговори с надеждата до края на месеца да бъде взето решение.
Коментари: 0