Тереза Мей стартира процедурата по излизане от ЕС

Тя ще изпрати писмо до Доналд Туск, с което привежда в действие член 50 от Лисабонския договор

Тереза Мей стартира процедурата по излизане от ЕС
Британският премиер Тереза Мей ще даде старт на процедурата по излизане на Великобритания от Европейския съюз. Тя ще уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на страната да излезе от общността, с което ще започнат двугодишни преговори по "развода".

Писмото ще бъде отнесено в Брюксел от Тим Бароу, посланикът на Великобритания в Европейския съюз. Мей днес ще уведоми и британския парламент за писмото. 

В писмото до Европейския съвет британският премиер ще съобщи, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор. Доналд Туск ще изпрати проект до 27-те държави членки с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. 

На 29 април ще се съберат лидерите на държавите членки от ЕС, за да представят своята единна позиция по "развода". 

Очаква се Обединеното кралство да напусне общността през 2019 г. Мей иска "ясно" отцепване от ЕС с излизане от единния пазар, за да може Лондон да ограничи свободата на европейските имигранти, което е една от основните причини за вота в подкрепа на Brexit.

Европейският съюз от своя страна ще връчи на сметка за поетите ангажименти към европейския бюджет. Тя ще бъде между 50 - 60 млрд. евро.

Припомняме, че на 23 юни 2016 г. във Великобритания се проведе референдум, на който 52% от избирателите гласуваха за Brexit. 
Коментари: 0