Tesla тихомълком е придобила компания за батерии

Сделката е поредна стъпка към еманципацията на производителя от Panasonic

Tesla тихомълком е придобила компания за батерии

Снимка: БТА

Тихо и кротко Tesla е придобила Hibar Systems – компания, специализирана в супер бързо производство на батерии за електрически превозни средства, пише канадският новинарски сайт Electric Autonomy.

Не е ясно кога точно е била сключена сделката, но публичните документи подсказват, че това се е случило между юли и октомври тази година. В документация до канадското правителство на 2 октомври Tesla вече посочва Hibar като свое дъщерно дружество. 

От страницата на Hibar в LinkedIn става ясно, че базираната в Онтарио компания е основана през  1974 г. и има между 50 и 200 служители. 

През април Hibar получи безвъзмездна помощ от 2 млн. долара от Националния съвет за научни изследвания на Канада. Средствата бяха отпуснати в подкрепа на усилията на компанията в създаването на системи за производство на литиево-йонни батерии.

Придобиването идва в момент, когато Tesla е амбициран да започне да разработва собствени акумулаторни клетки, като част от стратегията на компанията да предложи по-евтини и по-ефективни електромобили и да ограничи зависимостта си от Panasonic, с която съвместно притежава и управлява фабрика за акумулатори в Спаркс, Невада. 

Впечатление прави, че производителят на електромобили постепенно обогатява портфолиото си от компании за енергийни технологии. През февруари Tesla придоби Maxwell Technologies за 218 милиона долара.
Коментари: 0