Tesla захранва цял остров със слънчеви панели

Възобновяемата енергия е икономично, практично решение за все по-голям брой места и енергийните им нужди

Tesla захранва цял остров със слънчеви панели

Снимка: Solarcity

4223 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Предизвикателствата пред хората, които живеят на отдалечени острови са много - от недостиг на храна и лошо време до липсата на стоки. Сред най-големите проблеми обаче е липсата на надежден достъп до електричество. Такъв е случаят с остров Тау в Тихия океан, разположен на повече от 4000 мили от западното крайбрежие на Съединените щати, където постоянно има проблеми с прекъсването на електрозахранването. Технологичният гигант Tesla обаче промени ситуацията.

На Тау компанията представи нов проект - енергийна система, захранвана от слънчеви панели. Досега мястото се захранваше с помощта на дизелови генератори, но новата енергийна система със слънчеви панели и акумулаторни батерии ще удовлетворява на 100% нуждите от електричество на населението.

Предимствата от проекта за слънчевия остров Тау, на който живеят 600 души, са много. Проектът на Tesla ще промени живота на хората, които вече няма да се притесняват, че електрозахранването ще прекъсне в местната болница, училище, пожарна и полицейски участък. Системата включва 5 328 слънчеви панела SolarCity и 60 системи за резервно захранване Tesla Powerpack от второ поколение. Общата мощност на слънчевите панели е 1.4 MW, а общият капацитет на акумулаторните батерии е 6 MWh. Това ще позволи слънчевата енергия да се съхранява през нощта, което означава, че възобновяемата енергия е на разположение за ползване денонощно.

Проектът е финансиран от американска програма за икономическо развитие, Агенцията за защита на околната среда и Министерството на вътрешните работи на САЩ. Иновацията се очаква да позволи на острова да спести значително от разходите си за енергия. Системата ще компенсира използването на повече от 109 500 галона дизелово гориво годишно, чието транспортиране до малкия остров е доста скъпо.

Възобновяемата енергия е икономично и практично решение за все по-голям брой места и енергийните им нужди. Островите традиционно разчитат на изкопаеми горива, а вече може лесно да преминат към енергийни системи, задвижвани от слънчевата енергия.

Подкрепи Economic.bg