Тест сменя приемните изпити за специалност \"Право\"

Предложението е на декана на Юридическия факултет в СУ \"Св. Климент Охридски\" проф. Сашо Пенов

Тест сменя приемните изпити за специалност \
Тестове да заменят двата приемни изпити по български език и литература и по история, с които се кандидатства за специалност "Право" в университетите. Това предлага деканът на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов, която той представи в интервю за в. "24 часа".

Целта е да се избегне наизустяването на теми. Тестовете ще бъдат съобразени с изучаваната материя в средното образование. "Когато кандидатът 2 г. е наизустявал теми, продължава така и в следването. Мъчи се да наизустява правните норми, законовите разпоредби, без да вниква в съдържанието. Идеята ни е да се запази възможността на децата да мислят и да правят логически конструкции", казва Пенов.

Идеята е обсъждана и с останалите ръководители на юридически факултети в страната. Набелязани са някои общи принципи, които да подобрят качеството на образованието по право.

Една от идеите е да се даде шанс на повече деца да кандидатстват и да бъдат приети. 

Друга идея е да се мисли за единен държавен изпит, където завършилите различните юридически факултети да бъдат поставени в конкурентна среда и да могат убедително да доказват своите знания, за да са полезни на практиката. Става дума за държавния изпит след завършване на семестриалното обучение. Организацията му трябва да бъде такава, че да се създадат комисии, пред които да се явяват завършили студенти от различни факултети. Сега комисиите се назначават от съответните ректори. В тях участват и представители на практиката. Канят се хора от върховните съдилища, от прокуратурата, от министерството на правосъдието. Трябва да се отвори входът и да се затегне изходът, смята Пенов. 

Коментари: 0