23-и август – Mеждународен ден на жертвите на тоталитаризма в Европа

Историята трябва да се знае и помни такава, каквато е, заявява евродепутатът Андрей Ковачев

23-и август – Mеждународен ден на жертвите на тоталитаризма в Европа
372 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

На днешния 23-ти август отбелязваме Международния ден на жертвите на тоталитарните режими в Европа, отдавайки почит на жертвите на комунизма, националсоциализма, фашизма и сталинизма.

Така обществото ни се присъединява към многобройните цивилизовани държави, които осъждат репресиите на тоталитарните режими през XX-ти век, довели до загубата на милиони човешки животи и безследно изчезнали.

С тези думи евродепутатът Андрей Ковачев отбелязва днешния ден.    

Той признава, че България все още не е затворила страницата на своето комунистическо минало и не е осъдила по категоричен начин потъпкването на основни свободи на гражданите, жестокостта, ужаса и терора, упражняван върху противниците на тоталитарното управление, както и унищожаването на духовния и интелектуален елит на нацията.

Ковачев пледира за обективен прочит на историята и признаване на грешките от миналото.

"Без пълно осветляване на тази тъмната част от българската история, без включването на действията на репресивната машина, ограничавала достойнството и свободата на хиляди души в учебниците по история, демократичното и европейско развитие на страната е поставено под въпрос."

"Трябва да преодолеем и тази своеобразна война в съзнанието на хората, по отношение на оценката за историята. Не съществува ляв или десен неин прочит. Тя трябва да се знае такава, каквато е и да престанем да тънем в пълна забрава за случилото се."

Евродепутатът е убеден, че приемането на миналото е гаранция за едно по-добро бъдеще. "Историята не трябва да ни разделя, а да ни даде мъдростта да не повтаряме грешките и престъпленията от миналото и заедно да работим за едно по-справедливо и достойно бъдеще."

Евродепутатите от ГЕРБ по традиция ще отбележат събитието, поднасяйки венец пред Мемориала с вечния огън на незнайните войни. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Церемонията ще се състои от 17:00 часа.

Подкрепи Economic.bg