Timberland ще засади 50 млн. дръвчета за 5 години

Това е част от плана на компанията за устойчивост

Timberland ще засади 50 млн. дръвчета за 5 години

Снимка: Pixabay

През следващите пет години Timberland планира да засади 50 млн. дървета. Партнирайки си с нестопански организации, компанията ще започне с проекти в Хаити, Китай, Доминиканската република, Съединените щати и Мали. Там се постига напредък за създаването на Голямата зелена стена - растителна стена, която се простира в цяла Африка.

„Това е най-голямата глобална кампания, която някога сме имали“, казва Джим Писани, глобален президент на Timberland.

Това е само едно от няколкото големи усилия за повторно залесяване. За един ден през юли Етиопия засади 350 млн. дървета - част от плановете на страната да засади общо 4 милиарда до края на годината. Нова Зеландия също има за цел да посади милиард дървета до 2028 г . Ирландия планира да засади 440 милиона до 2040 г. В Пакистан след десетилетия на обезлесяване правителството си постави цел в края на 2018 г. да засади 10 млрд. дървета за пет години.

Други компании също подкрепиха големи проекти за залесяване, включително Ecosia - търсачка, използвала печалбите си за засаждане на повече от 60 млн. дървета през последното десетилетие. Други защитават съществуващите гори, включително Apple, която инвестира в мангрова гора в Колумбия и други гори в САЩ и Китай, пише Fast Company.

За Timberland, която вече е подкрепяла подобна дейност в миналото, с 10 млн. дървета, засадени от 2001 г. насам, удвояването на засадените дръвчета има смисъл като част от нейния цялостен план към устойчивост.

Компанията за облекло си партнира с групи като Алианса на дребните земеделски стопани и Конвенцията на ООН за борба с опустяването.

„Това са експерти в областта на засаждането на дървета“, казва Пусани. „Искахме да се уверим, че сме направили нещата по правилния начин.“ Той се надява повече компании да поемат подобни ангажименти. „Определено се надяваме, че ще вдъхновим другите в бранша да предприемат действия. Независимо дали садят дървета или правят нещо свое, всички ние трябва да играем роля в поддържането на околната среда и намаляването на въздействието ни".
Коментари: 0