Times: Лондон е готов да плати $54 млрд. компенсация за Brexit

Брюксел обаче се надява на доста по-голяма сума

Times: Лондон е готов да плати $54 млрд. компенсация за Brexit

Британското правителство е готово да плати 54 млрд. долара на Европейския съюз като компенсация за оттеглянето от общността. Това е написа в събота TheTimes след речта за Brexit, която министър-председателят на Великобритания Тереза ​​Май каза във Флоренция.

Изданието цитира два източника в Брюксел. Според изчисленията на Times тази сума се състои от два компонента. Един от тях е ангажиментът на Лондон, потвърден във вчерашната реч на Мей, да извърши плащания към ЕС преди края на текущия бюджетен период, изчислен до 2020 г. Става въпрос за разходи около 20 млрд. паунда.

Друг компонент с приблизително еднакъв размер - другите задължения на Обединеното кралство, които според публикацията ще бъдат договорени отделно и плащанията могат да продължат в продължение на много години.

В същото време официално не се потвърждава размерът на сметката "Brexit", така както я наричат ​​местните медии. Financial Times писа тази седмица, че британското правителство е готово да се съгласи с плащане на 20 млрд. евро, а преди същото издание съобщи, че Брюксел се нуждае от повече, и че ЕС го устройва сумата от около 100 млрд. евро. 

Коментари: 0