Тираджии блокираха магистралите във Франция

Над 1000 души са задържани от началото на протестите, Оланд заплаши с още арести

Тираджии блокираха магистралите във Франция

Тираджии блокираха магистрали в цяла Франция в знак на протест срещу реформите в трудовото законодателство. Подготвяните от правителството промени доведоха до нова вълна от стачки и улични протести, съобщава Reuters.

Президентът Франсоа Оланд показа твърдост, заявявайки категорично, че няма да се откаже от закона, позволяващ по-лесно наемане и освобождаване от работа, и предупреди, че полицията няма да толерира насилието.  

Тираджиите, повечето от които са наемни работници, забавиха и блокираха трафика на стратегически места в северозападната част на страната, най-вече в региона на Бордо, където демонстрантите са отклониха доставките до голям логистичен център и склад за гориво.

Протестите в Париж и други френски градове бяха насрочени за по-късно днес, когато железопътните работници също ще вземат участие. Към тях ще се присъединят пристанищни работници и служители на летищетата. Очаква се това да доведе до сериозни затруднения за пътуващите до края на седмицата.

Оланд заяви, че повече от 1000 души вече са били арестувани, а над 300 са ранените. „Хората имат право да протестират, но безредиците са престъпление, което ще бъде наказано“, категоричен бе той.

Правителството вече ревизира първоначалния план за трудова реформа, но през миналата седмица реши да заобиколи парламента и да наложи промените с постановление, което доведе до разцепление сред собствените му депутати.

Планът на управляващите ще позволи на работодателите да се откажат от задълженията, наложени им националното трудово право, в полза на заплащането и условията, определени на фирмено ниво. Подобна промяна се възприема като подкопаване на трудовите права на служителите, което е напълно неприемливо.

Тираджиите твърдят, че техният бранш ще бъде сред първите, засегнати от по-ниските ставки за извънреден труд, от което ще изгубят хиляди евро годишно.     

Коментари: 0