Точки заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас

Учениците ще имат пет ваканции през следващата година

Точки заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас

След години приказки за преминаване към точковата система за оценяване на миниматурите просветното министерство, изглежда, най-накрая ще замени сегашните оценки с точки.

От учебната 2016/2017 г. на националните външни оценявания след 4-ти и 7-и клас децата ще получават определен брой точки, а не досегашните оценки „отличен“, „много добър“, „добър“ и т.н. Подобна промяна е записана в новия стандарт за оценяването, съобщи за в. „Сега“ просветният зам.-министър Диян Стаматов.

И сега резултатите от изпитите са в точки, но те се преобразуват в оценки от "2" до "6". Основният мотив за премахване на шестобалната система е, че точките са положителен начин на оценяване, обясни зам.-министър Стаматов. По думите му това е по-прецизен и точен метод за измерване на резултатите на учениците, освен това така те щели да знаят във всеки момент къде се намират спрямо връстниците си.

„Ако ученик получи 40 точки от 50 възможни, това ще е примерно 80% верни отговори и той ще знае, че с резултат като неговия има "х" на брой ученици в цялата страна“, мотивира се той. В момента и 25 точки, и 40 точки носят оценка "добър 4". "Така ще се избегне и въпросът с местещата се скала, която всяка година ще е идентична", смята още зам.-министърът.

Действително проблемът със скалата стои, тъй като тя се „намества“ спрямо резултатите на децата ежегодно. Скалата обаче би могла да стои непроменена и при сегашното оценяване, стига това да се реши изрично от МОН. Тази година минимумът за тройка за националното външно оценяване след 7-и клас бе понижен от 18 на 16 точки от 65 възможни.

Въпреки свалянето на летвата двойките отново бяха рекордно количество –всеки трети седмокласник получи „слаб 2“ по математика, а всеки 4-и – двойка по български език, пише още в. „Сега“.

Стаматов уточни, че оценките, които учениците получават по време на учебната година в клас, ще се съвместят със системата от точки. „Тези оценки, приравнени към точковата система, ще могат да се използват за кандидатстване в гимназия при евентуален незадоволителен резултат на миниматурата в 7-и клас“, заяви той. Това обаче също е възможно и се прави и в момента - учениците с двойки отиват без изпити и класирания в обикновени СОУ-та или в професионални гимназии с прием по документи. И занапред 16-те точки, макар и неносещи негативния оттенък на двойкаджия, също няма да са достатъчни за прием в елитните гимназии.

До края на седмицата ще е готов и стандартът за организацията на дейностите в средното образование. Той дава по-голяма самостоятелност на училищата да организират часовете, междучасията и ваканциите си. В началната степен от 1-ви до 4-и клас например ще има възможност първият час да започва в 8:30 ч., а не както досега – максимум в 8 ч. сутринта.

От тази опция обаче ще могат да се възползват предимно школата в малките градове. Обсъждат се варианти часовете да могат да се сливат в блокове за по 90 минути, като след това междучасието да е 20 минути, колкото е голямото междучасие в момента. Малките междучасия пък може да бъдат намалени от 10 на 5 минути.

Коментари: 0