Томас Райндл: Гражданите ще направят „Кмет на Европа“ успешен и дългосрочен проект

Кметовете трябва да са смели, да са близо до хората и да имат визия за бъдещето, заяви председателят на Общинския съвет на Виена

Томас Райндл: Гражданите ще направят „Кмет на Европа“ успешен и дългосрочен проект
3740 ~ 2 мин. четене

Кметовете на Европа трябва да притежават добра визия и идеи за развитието на градовете. В тази връзка конкурс „Кмет на Европа“ би спомогнал гражданите да се включат по-активно в обществения живот. Това заяви Томас Райндл, председател на Общинския съвет на Виена по време на срещата си с Боян Томов, създател на Портала на българските общини – Kmeta.bg.

Томас Райндл е в София за дните на Виена в българската столица и ще вземе участие в двудневния форум, организиран от Бюрото за международни връзки на Община Виена „Ойроком-ПР“. Конференцията започва в понеделник в Квадрат 500 и на нея експерти от Столична община заедно с колегите си от кметството във Виена ще обменят опит за работата на системите по трафика в градовете, парковете и културно-историческото наследство.

„Медията на българските общини Kmeta.bg организира вече пета година чрез национално гласуване конкурса „Кмет на годината“ в България, предстои надпреварата между градоначалниците да се пренесе в Гърция и Кипър, а до 2 години да се реализира и „Кмет на Европа““, отбеляза по време на разговора Боян Томов.

„Гаранция, че проектът ще бъде успешен и ще остане дълго време, е точно включването на гражданите в него“, заяви от своя страна председателят на Общинския съвет в австрийската столица. По думите му директният вот на хората ще е добрата практика, която може да се пренесе в провеждането на подобна международна инициатива.

„Имам едно мото, което важи за идеалния кмет – „Разпознавай тенденциите на времето“, второ – „Не се окопавай в собствените си заблуди“ и трето – „Не се оставяй властта да те корумпира“, не съм ги измислил аз тези правила, просто чета много“, каза Томас Райндл. Той допълни, че има много приятели в политическите среди, които се придържат към тези правила.

„Хората много ясно виждат кой, за какво работи и как живее. Най-добрата формула за един кмет е той да бъде близо до хората, което не означава да прави това, което искат. Кметът трябва да има собствен път, по който да върви, но заедно с хората“, заяви Райндл.

„Един градоначалник трябва да има визия за бъдещето. И трябва да бъде смел, за да може да прокара идеите си срещу статуквото, което оказва съпротива. „Важно качество е да не гледаш от високо на града и на хората“, каза в заключение председателят на Общинския съвет на Виена.

Подкрепи Economic.bg