Томина неделя е

Имен ден празунват Тома, Томислав, Томислава

Томина неделя е
4538 ~ 1 мин. четене

Томина неделя е последният ден от Светлата седмица. На този ден се почита паметта на Свети Тома, един от 12-те христови ученици, известен с прозвището Неверни.

Според  евангелските писания, когато мълвата за изчезналото тяло на Христос се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал, и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали."

Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.

Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в седемте дни не се работи.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празунват Тома, Томислав, ТомиславаПодкрепи Economic.bg