14 тона токсични отпадъци са изхвърлени край гара Яна

Те са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени край гара Яна
1744 ~ 1 мин. четене
Близо 14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара Яна, съобщи NOVА като информацията е потвърдена от Столична община. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община.

Сигналът за силна миризма в района на промишлената зона на село Яна е получен в петък вечерта в 22.00 часа. Директорът за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров обясни, че веднага са уведомили РИОСВ и е създаден щаб.

"По заповед на кмета на столицата г-жа Фандъкова е създаден временен щаб, в който сме привлекли служители на РИОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда и води, "Пожарна безопасност и защита на населението", кметът на района е уведомен. Започнахме заедно с 5-о Районно полицейско управление да извършваме дейности по установяване на въпросното извършено деяние. Започнахме измерване на място", каза той.

По думите му замерването е установило, че мястото, където са били изхвърлени варелите, е опасно и токсично, както и че елементите са лесно запалими. "Бяха изсипани варели с неизвестно вещество, което е лесно запалимо и токсично. Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката”, каза директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци.

„Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно  предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни”, обясни Красимир Димитров.Ще бъдат взети от проби от почвата, за да се установи дали е замърсена.
Подкрепи Economic.bg