Топ 10 на градовете и държавите с най-големи задръствания

Резултатите се основават на анализ на 1360 града

Топ 10 на градовете и държавите с най-големи задръствания

Снимка: Pixabay

2645 ~ 2 мин. четене

Пет от 10-те града в света с най-големи задръствания се намират в Съединените щати, според глобална карта за трафика, публикувана ежегодно от Inrix, компания, която обобщава и анализира данните за трафика, събрани от превозни средства и магистрална инфраструктура, пише „Форчън”.

Резултатите се основават на анализ на 1360 града. Данните за задръстванията дават представа за уникалния набор от транспортни проблеми на всеки град и как те могат да бъдат решени (или влошени) с технологии или нови форми на транспорт, като например велосипеди, споделяне на автомобили и автономни превозни средства. Анализът показва и какви са щетите от лошия транспорт за гражданите (т.е. данъкоплатците), които трябва да плащат за подобрения на пътищата и поддръжка на инфраструктурата.

Така например, жителите на града с най-големи задръствания прекарват годишно 102 часа в трафика в пиковите часове на деня, показват данните. Това струва на всеки шофьор по 2 822 долара и на града общо 19,2 милиарда долара преки и косвени разходи. Директните разходи се отнасят до стойността на горивото и до загубата на време, а непреки разходи се отнасят до такси за превоз на товари и пътни разходи от фирмени превозни средства на празен ход в трафика. Тези такси се прехвърлят на домакинствата чрез по-високи цени, според Inrix.

А ето и 10-те най-задръстени градове в света:

10. Маями, САЩ

9. Париж, Франция

8. Атланта, САЩ

7. Лондон, Великобритания

6. Богота, Колумбия

5. Сан Франциско, САЩ

4. Сао Паоло, Бразилия

2. (изравнен) Москва, Русия

2.(изравнен) Ню Йорк, САЩ

1. Лос Анджелис, САЩ

Ето и Топ 10 на държавите с най-много задръствания:

10. Великобритания

9. Турция

7. (изравнен) ЮАР

7.(изравнен) Бразилия

5.(изравнен) Русия

5.(изравнен) САЩ

4. Венецуела

3. Колумбия

2. Индонезия

1. Тайланд

На базата на констатациите, САЩ са най-претоварената развита страна в света, като шофьорите губят средно 41 часа в годината в трафик в пиковите часове, което струва на водачите почти 305 милиарда долара през 2017 г., средно 1 445 долара на човек.

В Тайланд, която е страната с най-големи задръствания, шофьорите прекарват годишно по 56 часа в трафика в пикови часове.

Подкрепи Economic.bg