Топ 10 на местата в Гърция за любители на животни

Някои от тях са застрашени видове и все по-рядко могат да бъдат срещнати

Топ 10 на местата в Гърция за любители на животни
7720 ~ 2 мин. четене
Гърция е сред топ дестинациите за почивка в Европа, но и дом на много разнообразни животински видове. В страната има редица паркове, които са обитавани от всякакви животни. Някои от тях са застрашени видове и все по-рядко могат да бъдат срещнати. Вижте най-популярните места в страната, където любителите на животни могат да се насладят на красива природа и много животни. 


10. White Mountains National ParkНамира се в южната част на остров Крит. Паркът е дом на над 450 вида растения и животни. Дефилето Самария е едно от най-забележителните части на парка и мястото, където може да се срещна дивата коза Кри-Кри. Въпреки, че тя е открита в други части на Гърция, по-голямата част от вида населяват територията на парка. 


9. Messolonghi LagoonЛагуната Месолонги е дом на птици през цялата година. Намира се в Западна Гърция и на това място може да срещнете фламинго, различни видове чапли и всякакви други птици.


8. Lake KerkiniЕзерото Керики се намира в северната част на страната и е важна зона за цяла Европа. Около него се срещат 300 види птици, сред които и застрашени видове - пеликанът и корморанът пигмей.


7. Pindus National ParkВ Национален парк Пинд се среща кафявата мечка.  В планината живеят около 350 животни от вида. Мечките са изключително специални, тъй като те все по-рядко се срещат на континента. 


6. Olympus National ParkОсвен, че върхът на парка е известен като дом на боговете, Национален парк Олимпус е богат на култура, история и екологично разнообразие. Той е населяван от много елени, лисици, диви котки и вълци. Птиците също са много на брой, сред които и застрашени видове, като златни орли и кълвачи. 


5. Alónissos Marine ParkВ Гърция има малко под 600 средиземноморски тюлена монаси и повечето от тях живеят в Алониос. Паркът е дом и на различни видове морски птици, диви кози и делфини.


4. Zákynthos Marine ParkОстров Закинтос е обитаван от тюлени монаси, но не те са най-известните му обитатели. Костенурките Карета-Карета се срещат из целия остров и могат да бъдат срещнати в различни размери. 


3. Nestos DeltaБлатата на делтата на река Места, както и крайбрежните лагуни, които ги заобикалят, са местата, където могат да се срещнат видри и глигани. Вълците също сред обитателите на това място. 


2. Prespes National ParkПаркът преминава в Македония и Албания, но в гръцката му част могат да се срещнат над 200 вида водолюбиви птици.


1. Ismarida LakeЕзерото е дом на около 190 видове птици, както и на много влечуги и бозайници. 
Подкрепи Economic.bg