Топ 10 на най-красивите железопътни гари в света

Те са истински произведения на изкуството

Топ 10 на най-красивите железопътни гари в света
Тези гари впечатляват с архитектура, екстериор и интериор, а някои и с размерите си.


10. Гара Луз, Сао Пауло

Гарата е построена през 19 век, като голяма част от материалите за нея са произведени в Глазгоу, Шотландия, преди да бъде преместена и построена наново в бразилския град.


9. Централната гара, Антверпен

Тази невероятна „гара-катедрала”, както е известна сред местните, има огромен купол и осем по-малки кули, шест от които са били унищожени през 1950 година и възстановени чак през 2009 година. Тогава към интериора са добавени и няколко статуи на лъвове.


8. Юнион Стейшън, Чикаго

Това е една от най-важните гари в САЩ. Когато пътувате с влак и минавате през Чикаго, задължително ще спрете там. Можете да се разходите из главната зала, която има чудесен стъклен купол.


7. Северна гара, Париж

Гарата съществува от 1846 година, което я прави една от най-старите гари в Европа. Всяка година близо 190 милиона пътници минават през гарата.


6. Гара Ушуая, Аржентина

Първоначално постройката е била предназначена за затвор, но след 1947 започва да се използва за жп гара. Тя е популярна туристическа дестинация. 


5. Централна гара, Хелзинки

Това е една много известна туристическа дестинация в Хелзинки. Гарата има часовникова кула и две статуи и е открита през 1862 година.


4. Централна гара, Берлин

Гарата отваря през 2006 година. Тази стоманено-стъклена структура има перони на две нива, а на ден през тях минават 1800 влака.


3. Гара Аточа, Мадрид

Тази невероятна гара е отворена през 1851 година. Най-забележителната черта на тази гара не е в архитектурата, а в ботаническата градина вътре. Там можете да видите редки растителни видове, включително и костенурки.


2. Гара „Св. Панкрас”, Лондон

Този шедьовър на архитектурата е завършен през 1868 година. Има най-впечатляващата фасада от всички британски гари.


1. Централна гара, Ню Йорк

Построена е през 1913 година. Тази гара има най-много перони от всички гари в света – 44, а също така е и известна снимачна площадка.
Коментари: 0