Топката, която Путин подари на Тръмп, имала чип с предавател

Той обаче не е поставен от руснаците

Топката, която Путин подари на Тръмп, имала чип с предавател

Снимка: БТА

1664 ~ 2 мин. четене
Футболната топка, която руският президент Владимир Путин подари на Доналд Тръмп, имала чип с предавател.

Но въпреки това, в Белия дом не намират място за притеснение.

Директорът на националното разузнаване Дан Коутс обяви на конференция по сигурността, че е уверен, че топката е "прегледана много внимателно".

Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви: "Ако бях аз, щях да проверя футболната топка за подслушвателни устройства и никога да не я оставям в Белия дом."

Очевидно има защо американските политици да проявяват предпазливост, като се имат предвид разследванията за руска намеса в американските избори. И още много подобни примери  от миналото, коментира "Бизнесинсайдър".

Чипът в топката Adidas AG, според уебсайта на спортната компания, е по технологията "Near Field Communication" (NFC), вграден под логото, и "е пасивен", т.е. може само да изпраща информация.

Устройството, с което взаимодейства - например мобилен телефон, "може да изпраща и получава информация".

Ако семейство Тръмп, например, решат да активират NFC и доближат топката с телефон, те ще получат "функционалност като ексклузивна информация за продукта, футболно съдържание на Adidas , специални състезания и предизвикателства".

И чипът не съхранява никаква информация за това как се използва топката.

На въпрос на Bloomberg към Adidas дали чипът може да бъде хакнат от руски хакери, от компанията са отказали коментар.

На своя уебсайт Adidas обаче казва, че е "невъзможно да се изтрият или пренапишат кодираните параметри" на маркера NFC.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс каза пред Bloomberg, че топката е била напълно проверена, както и всички подаръци, получавани от американския президент.

Говорител на хакерски колектив коментира, че единственият начин, по който може да бъде инициирана атака чрез футболната топка, ще зависи от това дали президентът на САЩ няма да игнорира предупрежденията за сигурност и умишлено инсталира злонамерен софтуер на устройството си.
Подкрепи Economic.bg