Гърция обмисля „здравен паспорт“ за туристите през лято 2020

В него ще е вписан резултатът на съответния турист от теста му за коронавирус

Гърция обмисля „здравен паспорт“ за туристите през лято 2020

Снимка: pixabay

11055 ~ 1 мин. четене

Големият залог за развитието на туристическата година е безопасното влизане и излизане на туристите в Гърция и затова страната обмисля въвеждането на "здравен паспорт" за всички туристи. Това обяви министърът на туризма Харис Теохарис в интервю за телевизия Skai. 

Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да пости Гърция да трябва да си е направил тест за коронавирус в страната, от която идва. Резултатите трябва да се впишат във въпросния паспорт, който да се покаже на границата от пътника преди той да се качи на самолет или друго транспортно средство. От думите на ресорния министър стана ясно още, че в момента се провеждат консултации с ЕС за уточняване на процедурата, но най-голямото предизвикателство за зависимата от туризма страна ще бъде да определи кой ще може да влезе в Гърция и как.

„Ако например сте германски посетител, то това означава, че този тест трябва да сте си го направил в Германия“, обяснява Теохарис. По думите му това лято Гърция не очаква туристи от страни извън Европейския съюз.

Туристическият сезон на Гърция ще бъде ограничен до три месеца, смята Харис Теохарис. Той отбелязва, че юли, август и септемри ще са месеците, които ще „понесат цялата тежест на туристическия сезон“, като допълни, че има основателни признаци за удължаване на сезона и през октомври и ноември.

Подкрепи Economic.bg