Toyota и Mazda правят завод в САЩ за $1,6 млрд.

Ще бъдат открити поне 4000 нови работни места

Toyota и Mazda правят завод в САЩ за $1,6 млрд.
Toyota и Mazda обявиха план да построят завод в САЩ на стойност 1,6 млрд. долара, съобщава CNN Money. Той ще създаде поне 4000 работни места. Двете японски автомобилни компании съобщиха в официално изявление днес, че фабриката ще заработи до 2021 г., но не посочват къде точно ще бъде построена тя.

Mazda планира да прави кросоувъри за американския пазар в бъдещия завод, а Toyota ще прави Corolla.

Ходът на японските производители може да се счита като победа за президента Доналд Тръмп, който по-рано атакува Toyota заради плановете на компанията за направи фабрика в Гуанахуато, Мексико. Той заплаши да наложи големи такси за внос върху колите, ако фабриката не бъде изградена в САЩ.

Toyota смяташе да прави в Мексико Corolla - най-продавания модел автомобил в света, но сега обяви, че там ще прави модела си Tacoma.

Американският президент веднага коментира новината в профила си в Туитър, като я нарече "голяма инвестиция в американското производство".

Сега всички коли с марка Corolla, които се продават в САЩ, се правят в Онтарио, Канада, или в Мисисипи.

Toyota има и заводи в Индиана, Кентъки и Тексас.

Mazda досега не е правила коли в САЩ от времето на партньорството си в Ford от миналото десетилетие.

Перспективата за нова фабрика в САЩ може да предизвика конкуренция между щатите за привличането на инвеститора. Държавните и местните власти вероятно ще предложат субсидии и данъчни стимули за изграждането на завода, който може да произвежда до 300 000 автомобила годишно. 

По-рано Toyota обяви, че планира да инвестира 10 млрд. долара в САЩ през следващите пет години.

Двете японски компании обявиха днес и ново бизнес партньорство - пореден пример за консолидация в автвомобилната индустрия. Toyota ще плати около 450 млн. долара за 5% дял в Mazda, а като част от сделката Mazda ще купи дял на същата стойност в Toyota.

Освен в изграждането на новата фабрика в САЩ, автомобилните производители заявиха, че ще си сътрудничат в областта на безопасността и технологиите за електрически автомобили.
Коментари: 0