Toyota планира нов завод за електрически коли

Той ще е в Китай и в него ще се инвестират $1.2 млрд, сочат документи

Toyota планира нов завод за електрически коли

Снимка: БТА

4832 ~ 1 мин. четене
Японският автомобилен производител Toyota планира да построи нов завод за електрически превозни средства в китайския град Тиендзин с местния си партньор FAW Group. Това показа документ от местните власти, пише Reuters.

Планът на съвместното предприятие между Toyota и FAW е да инвестира около 8.5 милиарда юана (1.22 милиарда долара) в бъдещия завод за автомобили в Тиендзин. 

Заводът ще има производствен капацитет от 200 000 нови енергийни превозни средства годишно, става ясно от документа. По „нови енергийни превозни средства“ в Китай се визират такива само на батерии, хибридни плъгини и автомобили с горивни клетки.

Toyota е отказала коментар по проекта, но коментира в изявление, че гледа на Китай като на един от най-важните си глобални пазари и непрекъснато обмисля различни мерки, които да приложи там, за да отговори на нуждите от разрастване на бизнеса в страната.

Миналата година, въпреки че общият автомобилен пазар в Китай отбеляза спад от 8.2%, японският гигант успя да продаде 1.62 милиона автомобила Toyota и премиум коли под марката Lexus в страната, регистрирайки 9% скок в продажбите в сравнение с година по-рано.

Toyota също така разширява производствените мощности за автомобили в своето предприятие в Гуанджоу. Там компанията си партнира с друг играч – GAC.

Подкрепи Economic.bg