Тръмп готов да се срещне с Ким Чен Ун

Бизнесменът обяви акценти от бъдещата си президентска политика

Тръмп готов да се срещне с Ким Чен Ун
Претендентът за Белия дом Доналд Тръмп изрази готовност да се срещне със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, за да обсъди с него ядрената програма на Пхенян. 

„Бих говорил с него, не бих имал проблем да разговарям с него“, каза Тръмп по адрес на Ким Чен Ун в интервю за Ройтерс, в което разкри подробности от евентуалната си президентска политика.

Ако се стигне до такава среща, това ще бъде сериозна промяна в политиката на САЩ по отношение на изолираната тоталитарна държава. 

Републиканецът смята, чe натиск върху Китай, единствен голям дипломатически и икономически съюзник на Пхенян, ще помогне да се разреши кризата със севернокорейската ядрена програма.

"Ще упражня голям натиск върху Китай, защото в икономически план ние имаме огромна власт над Китай", поясни той.

Милиардерът заяви също, че не одобрява действията на руския президент Владимир Путин в Източна Украйна. 

Ако стане президент, Тръмп ще предоговори споразумението за климата. То бе постигнато в Париж миналата есен и предвижда да се намалят емисиите на парникови газове на 170 страни.

Кандидатът за републиканската номинация обясни, че не е голям фен на тази сделка, защото в този си вид тя давала възможност за специално отношение към Китай.

Хилъри Клинтън, която е водещ кандидат от средите на демократичната партия за президентския пост, порица „странния интерес към международни хардлайнери“ на Тръмп. Нейната позиция, огласена от човек от нейния екип, определя вижданията на Тръмп за външната политика като „нямащи никакъв смисъл“. 

В областта на икономиката Тръмп каза, че до две седмици ще представи подробна програма. В нея той ще предложи да се отмени почти целия закон за финансова регулация. Този закон предвиждаше пакет от финансови реформи, въведени след кризата от 2007-2009 г.

По адрес на Федералния резерв Тръмп каза, че той не е враг на сегашния му директор, икономистът Джанет Йелън, но в крайна сметка иска на този пост републиканец. 

Той увери, че ще запази настоящите нива на социалните осигуровки и няма да увеличава възрастта за пенсиониране.

Доналд Тръмп същевременно разпространи изявление, че състоянието му надхвърля 10 милиарда долара. Това е двойно повече от оценките на независимите експерти.

Милиардерът съобщи, че е предал на Федералната избирателна комисия справка за финансовото си състояние. Такъв документ се попълва от кандидатите за федерални постове. В него те изброяват компаниите, в които имат акции, активите си или дълговете си.

Миналия юли Тръмп депозира справка, в която се изброяват 500 фирми и декларирани доходи от 362 милиона долара за 2014 г., като изключим дивидентите, лихвите, авторските права, наемите и хонорарите. Сега в справката фигурира доход от 557 милиона долара.

Депозираният от Тръмп документ не е декларацията за доходите, която президентските кандидати доброволно обявяват. Тръмп отказва да го направи, преди да приключат финансовите проверки, на които е обект. Заради това той си спечели доста критики от демократите, но и от републиканците, припомня АФП.

Според оценките на "Форбс" състоянието на Тръмп е 4,5 милиарда долара, допълва агенцията.
Коментари: 0