Тръмп иска САЩ да се върне към нормалния си ритъм до Великден

Според анализаторите това ще положи основите на следващата Голяма депресия

Тръмп иска САЩ да се върне към нормалния си ритъм до Великден

Снимка: БТА

6284 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Президентът Доналд Тръмп се опасява от икономическа криза в навечерието на изборите през ноември. Той иска да премахне тежките здравни ограничения, наложени за борба с пандемията от коронавируса, до Великден, но възобновяването на работния процес в Америка само след няколко седмици може да има обратен ефект. Според анализаторите това ще положи основите на следващата Голяма депресия, пише CNN.

„Хората ни искат да се върнат на работа. Те спазват социална дистанция и други мерки, а възрастните хора ще бъдат наблюдавани и обгрижвани с любов", написа президентът в Twitter. Неговата цел е да се намали негативното въздействие върху икономиката, причинено от безпрецедентното спиране на компаниите. Молбите за безработица отчитат рекордни нива, пазарите потъват все повече в червената зона, а брутният вътрешен продукт вероятно ще претърпи исторически крах.

Бързото отменяне на политиките за социално дистанциране крие много рискове. Преждевременното отваряне на икономиката е в контраст със съветите на здравните експерти, а и икономистите предупреждават, че това ще предизвика обратен ефект. Вместо еднократен удар, спадовете ще се повтарят за продължителен период.

Ако президентът реши да промени сегашните си политики и ще възстанови функционирането на бизнеса преди Великден, това ще създаде хаос, страх и идеална среда за грешни решения, а това е сигурна рецепта за тежка финансова криза", заяви Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics.

Целта на мерките за блокиране на работната дейност е да се спре разпространяването на огнището на заразата, като по този начин печели ценно време, за да се предотврати здравна катастрофа. Ако хората изпаднат в паника, защото болниците преливат и близките им умират, ударът по икономиката ще бъде още по-лош", каза Занди и добави, че действията на президента приличат на хазат, а още по-лошото е, че нито един здраво мислещ човек няма да ги подкрепи.

Разбира се, Тръмп не може с едно помахване на ръката си да върне икономиката към живот. Част от кметовете и губернаторите ще поддържат блокирането на работния процес, особено в тежко засегнатите райони като Ню Йорк, Ню Джърси и Сан Франциско. Много управители ще изберат да не подновяват дейност, за да защитят работниците и положението, което имат сред обществото.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл коментира, че когато се справим със здравната криза, ще победим и рецесията. Според него по този казус могат да се произнесат само вирусолозите. „Трябва да се вслушаме в експертите. Д-р Антъни Фоучи, ръководителят на Националния институт по алергология и инфекциозни заболявания, твърди, че това зависи от графиките и кривата на заразата, което и на мен ми звучи логично“, каза Пауъл, осъждайки компетентността на президента.

Джо Брусуелас, главен икономист в американската мрежа от одиторски фирми RSM International, призова Тръмп да постави националните интереси пред собствените си политически амбицииАко отворите отново икономиката преди прекратяването на вируса, създавате по-голяма вероятност от втора и трета вълна, които отново ще затварят компаниите", сподели икономистът. По-добре е САЩ да поеме само един удар", заключи Брусуелас.

Коментари: 0