Какво предвижда спасителният пакет на САЩ за $2.2 трлн.

Законопроектът включва и спешни субсидии за малък бизнес

Какво предвижда спасителният пакет на САЩ за $2.2 трлн.

Снимка: БТА

1788 ~ 3 мин. четене
Сенатът на САЩ в четвъртък единодушно одобри безпрецедентен пакет от стимули, за да облекчи пагубното икономическо въздействие на пандемията от коронавирус.

Ройтерс представи основни елементи на плана. Оценките за разходите се предоставят от Комитета за федерален бюджет.

Преки плащания за американски граждани

Директни плащания до 1200 долара всеки до милиони американци, с допълнителни плащания от 500 долара на дете. Плащанията ще бъдат постепенно прекратени за тези, които печелят повече от 75 000 долара годишно. Тези, които печелят повече от 99 000 долара, няма да отговарят на условията.

Прогнозна цена: 290 милиарда долара

Разширена помощ за безработица

Плащанията за безработни биха се увеличили с 600 долара на седмица. Уволнените работници ще получат тези плащания до четири месеца. Редовните обезщетения, които обикновено се изчерпват след шест месеца в повечето щати, ще бъдат удължени с още 13 седмици.

Допустимо е да се възползват самонаетите работници, независимите изпълнители и тези, които обикновено не отговарят на условията за обезщетения за безработица. Правителството също частично ще компенсира заплатите на работниците, чиито часове се намаляват, в опит да насърчи работодателите да избегнат уволненията.

Прогнозна цена: 260 милиарда долара

Кредити и помощи за малки бизнеси

Кредитите за предприятия, които имат по-малко от 500 служители, биха могли да бъдат частично опростени, ако се използват за заплати на служители, наем, лихви по ипотека и комунални разходи. 

Законопроектът включва и спешни субсидии за малък бизнес.

Прогнозна цена: 377 милиарда долара.

Помощ за авиокомпании и големи бизнеси

Законопроектът създава фонд за подкрепа на нова програма на Федералния резерв, която предлага до 4,5 трилиона долара заеми на предприятия, щати и градове, които не могат да получат финансиране с други средства.

Компаниите, които използват фонда, няма да могат да участват в обратно изкупуване на акции и ще трябва да запазят поне 90% от служителите си до края на септември. Те няма да могат да увеличат заплатите на изпълнителните директори с повече от 425 000 долара годишно, а тези, които печелят повече от 3 милиона долара годишно, може да се наложи заплатите им да бъдат намалени.

Фондът ще бъде контролиран от генерален инспектор и надзорен съвет на конгреса. Министърът на финансите ще трябва да обявява публично плащанията.

Бизнесът, притежаван от президента Доналд Тръмп, други служители на администрацията или членове на Конгреса или членове на техните семейства, няма да има право на помощ.

Заемите са предвидени за авиокомпании, въздушни товарни превозвачи, авиокомпании и „предприятия, важни за поддържане на националната сигурност“, като тук се подразбира и Boeing Co.

Обща стойност: 504 милиарда долара

Грантове за авиокомпании

Авиокомпаниите, авиопревозвачите на товари и контракторите на авиокомпании също биха могли да получат субсидии за покриване на разходите за заплати. Те ще трябва да поддържат нива на обслужване и персонал и няма да могат да купуват обратно акции или да изплащат дивиденти. Правителството на САЩ може да получи акции или друг собствен капитал в замяна. Плащането на ръководителите им над 425 000 долара годишно ще бъде замразено за две години, а тези, които печелят повече от 3 милиона долара годишно, ще им бъдат намалени заплатите.

Обща стойност: 32 милиарда долара

Пари за щати, болници и образование

- 150 милиарда долара за държавни, местни и индиански племенни власти;

- 100 милиарда долара за болници и други елементи на системата на здравеопазването;

- 16 милиарда долара за вентилатори, маски и други медицински консумативи;

- 11 милиарда долара за ваксини и друго медицинско оборудване;

- 4,3 милиарда долара за американските центрове за контрол и превенция на заболяванията;

- 45 милиарда долара за помощ при бедствия;

- 30 милиарда долара за образование;

- 25 милиарда долара за масови транзитни системи;

- 10 милиарда щатски долара заемни средства за пощенската служба на САЩ;

- 1 милиард долара за железопътната услуга на Amtrak и 10 милиарда долара за летищата, които преживяват спад на пътниците.

Данъчни облекчения

- Възстановим 50-процентов данъчен кредит за заплати за предприятия, засегнати от коронавируса, за насърчаване на задържането на служителите. Работодателите също биха могли да отложат плащането на тези данъци, ако е необходимо. 

Цена: 67 милиарда долара

-Отстъпки  за данъчни отчисления за лихви и оперативни загуби. 

Цена: 210 милиарда долара

- Спиране на санкциите за хората, които използват своите пенсионни фондове по-рано. 

Цена: 5 милиарда долара

- Отписване на данъци за насърчаване на благотворителни удръжки и насърчаване на работодателите да подпомагат изплащането на студентските заеми. 

Цена: 3 милиарда долара

- Отказ от федерален данък върху дестилирани спиртни напитки, използвани за дезинфекция на ръцете

Допълнително подпомагане

- 42 милиарда долара допълнителни разходи за ваучери за храна и детско хранене;

- 12 милиарда долара за жилищни програми;

- 45 милиарда долара за детски и семейни услуги.

Други елементи

- Забрана за възбрана на ипотеки на федерално ниво до средата на май, и четиримесечна забрана за изгонване от наемодателите, които разчитат на федерални жилищни програми.
Коментари: 0