Тръмп напълно спира финансирането на СЗО в момент на пандемия

Камък на раздора е Китай

Тръмп напълно спира финансирането на СЗО в момент на пандемия

Снимка: БТА

2327 ~ 2 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп слага окончателно край на отношенията на САЩ със Световната здравна организация. Сред мотивите си той изтъкна контрола на Китай над организацията. 

„Китай има пълен контрол над Световната здравна организация, въпреки че плаща само 40 млн. долара годишно в сравнение с плащането на САЩ, което е приблизително 450 млн. долара годишно“, заяви Тръмп по време на пресконференция в Розовата градина на Белия дом, цитиран от CNBC.

„Светът се нуждае от отговори от Китай относно вируса”, добави още той. По думите на Тръмп правителството там е забранило движението на заразени хора от Ухан из страната, но им е позволило да пътуват из целия свят. 

Тръмп многократно критикува реакцията на СЗО по време на пандемията, ударила изключително силно неговата страна. 1.73 млн. заразени от общо 5.87 млн. по целия свят са в САЩ. Икономическите последици от здравната криза също са тежки, като безработните в страната вече надхвърлят 40 млн. души.

За ескалацията на ситуацията Тръмп по стар обичай търси виновни навсякъде другаде, но не и в собствената си администрация. Той например критикува СЗО, че не е посъветвала да се забранят пътуванията от азиатската страна. „За щастие, аз не бях убеден и спрях пътуванията от Китай, спасявайки несметен брой животи“, заяви Тръмп на 14 април. 

Новината за края на отношенията на САЩ със СЗО идва, след като през април Тръмп спря вноските към организацията. През май пък изпрати писмо, с което заплаши временното замразяване на финансирането да стане за постоянно. „Ще преразгледам членството ни в организацията“, написа още той. 

В петък Тръмп заяви, че СЗО „не е успяла да извърши исканата изключително необходима реформа“ и САЩ „днес ще прекрати отношенията ни със Световната здравна организация и ще пренасочи тези средства към други световни и заслужаващи спешни глобални потребности от обществено здраве“.

Финансирането на СЗО протича в двугодишни бюджетни цикли. За цикъла на финансиране за 2018 и 2019 г. САЩ са платили средно 446 млн. долара годишно. Сумата представлява около 14.67% от общия бюджет. 

Не е ясно какъв точно механизъм Тръмп възнамерява да използва за прекратяване на финансирането на СЗО, голяма част от което зависи от Конгреса. Обикновено президентът няма правомощието да пренасочва едностранно финансирането на Конгреса.

Коментари: 0