Вече две седмици повече хора намират, отколкото остават без работа

Социалното министерство се надява 60% от безработните да си намерят работа през юни

Вече две седмици повече хора намират, отколкото остават без работа

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

944 ~ 1 мин. четене
В последните две седмици се наблюдава трайна, по думите на социалното ведомство, тенденция повече хора да намират работа на ден отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда. 

Между 13 март и 22 май общият брой на новорегистрираните безработни е 137 хиляди души, от които 88 хиляди души са пряко засегнати от кризата, става ясно от данни на Агенцията по заетостта. Повече за безработицата по отрасли може да прочетете тук

Сега от Министерството на труда и социалната политика се похвалиха, че вече расте делът на намиращите работа на ден. По техни данни в последната седмица от извънредното положение средно по 1225 души на ден са били устройвани на пазара на труда. За сравнение от 25 до 29 май броят им се е увеличил с 26% – до 1547 на ден. 

В същото време дневно се регистрират по средно 1000 безработни, колкото бяха и преди кризата. 

От ведомството се надява, че ако тази тенденция се запази и през юни, близо 60% от безработните ще намерят работа, включително и в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. 

От 13 март до момента 46 162 души са започнали работа, като почти половината – в преработващата промишленост. Над 20% са предпочели да се занимават с търговия и ремонт на автомобили. Близо 10% са станали строители, а 8% са били наети в държавната и общинска администрация. 

Освен в тези дейности, безработни са започнали работа и в сферите на транспорта, професионалните дейности и научните изследвания, образованието, селско, горско и рибно стопанство, хотелиерство и ресторантьорство и др.

Коментари: 0