Тръмп: Китай работи със САЩ по проблема със Северна Корея

Администрацията на американския президент вероятно няма да посочи Пекин като „валутен манипулатор“

Тръмп: Китай работи със САЩ по проблема със Северна Корея
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Китай работи заедно със САЩ за решаване на проблема със Северна Корея. Той обяви това в акаунта си в Twitter. По-рано тази седмица Тръмп заяви публично, че ще действа сам, ако Пекин откаже да помогне.

Изглежда обаче китайската помощ идва на определена цена. А вероятно тя е свързана с решението на американския президент и неговата администрация да не посочват категорично Китай като „валутен манипулатор“.

"Защо ми е да наричам Китай „валутен манипулатор“, когато те работят с нас по проблема със Северна Корея? Ще видим какво ще се случи!", написа Тръмп в Twitter.

Още преди да спечели изборите Тръмп наричаше Китай валутен манипулатор, заради поддържането на ниския курс на юана нисък, а по този начин се стимулира износът. През май Министерството на финансите трябва да излезе с доклад, в който официално да посочи дали Пекин наистина е „валутен манипулатор“, а ако направи това – вносът на стоки от азиатската държава в САЩ ще се облага с допълнителни мита.
Коментари: 0