Тръмп ли решава кога да заработи икономиката?

Американският президент няма правомощията, за които говори

Тръмп ли решава кога да заработи икономиката?

Снимка: БТА

1696 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американският президент Доналд Тръмп твърди, че от него зависи кога икономиката ще се върне към нормалния си ритъм и обвинява медиите, че тиражират грешна информация, пишейки, че това е решение на губернаторите. Според юристите президентът на САЩ има доста ограничени правомощия и да отмени мерките, целящи ограничаването на пандемията от конавируса, не е сред тях, пише Reuters.

Какво казва Конституцията?

Съединените щати са федерална система, което означава, че властта се разпределя между националното и щатските правителства. Десетата поправка в Конституцията прехвърля отговорността за общественото благо и полицейските правомощия на местната власт. В ранните години на държавата щатите са водели борбата срещу епидемията от жълта треска.

„В случай на извънредно положение властта преминава в ръцете на щатите, а националното правителство само допринас за бързото справяне с проблема“, коментира Стив Бънъл, бивш главен юрист в министерството на националната сигурност.

Този подход отдолу нагоре е логичен и според Джон Коен, бивш служител в същото министерство, и настоящ преподавател в Georgetown University. "Местните власти имат по-ясен поглед върху проблемите на хората в техния щат", спорели професор Коен.

Може ли президентът да отмени мерките на местно ниво?

Не. Администрацията на Тръмп може да издава препоръки, но би било противоконституционно президентът да отменя наредби приети от губернаторите. „Президентът може да се застъпи за различни политики, но не може да окаже влияние върху решението на губернаторите по никакъв друг начин и няма федерален устав, който да дава на държавния глава такава власт“, сподели Робърт Чесни, професор по право на национална сигурност в University of Texas.

Може ли президентът да позволи на бизнеса да отвори врати?

Федерална агенция, която е част от министерството на националната сигурност, определи някои компании за "жизненоважни" - но в документа пише, че щатските и местните власти "имат правомощия да въвеждат и изпълняват регулациите, които смятат за подходящи".

Според закона президентът може „да намали сроковете или да увеличи доставките от американските производители“.  Тръмп може да поиска повече тестове за COVID-19 или допълнително медицинско оборудване, но само ако това не е в разрез с местните закони.

Какви са извънредните правомощия на президента?

Според федералния закон, известен като Закона за националните извънредни положения, президентът има право да пренасочва средства и да отменя закони. Но този текст не му дава право да влияе пряко върху бизнеса, като го подтиква да не изпълнява разпоредбите на местната власт.

Подкрепи Economic.bg