Тръмп не допусна в Белия дом журналисти от водещи медии

Конфликтът на американския президент с част от медиите в страната ескалира

Тръмп не допусна в Белия дом журналисти от водещи медии
Пореден скандал се заформи около новия американски президент. В петък неговата администрация отказа достъп до редовния брифинг в Белия дом на водещи медии. Така New York Times, BBC, CNN, Politico, Los Angeles Times, BuzzFeed. Доналд тръмп често е обвинявал тези медии, че водят кампания срещу него.

Брифингът в петък е бил малко по-различен от обичайното. Говорителят Шон Спайсър е организирал т.нар. прес пул - формат, в който извън камерите се говори с тесен кръг журналисти, а те се предполага, че преразказват на останалите.

На срещата са били поканени Associated Press, Bloomberg, Reuters, AFP, NBC, CBS, ABC, Washington Times, America One и Breitbart News Network. От Bloomberg казват, че научили за изключването на колегите им в последния момент. От Associated Press са отказали да влязат в залата, когато научили кого Спайсър е изолирал.

Решението на пресслужбата се възприема като ескалация на конфликта между администрацията на президента Доналд Тръмп и част от медиите в страната.

От Асоциацията на журналистите, акредитирани в Белия дом, протестираха. Те призоваха присъствалите журналисти да споделят информацията си с изолираните и заявиха,че ръководството ще обсъди ситуацията с представители на президентската администрация.
Коментари: 0