Тръмп обвини Китай във „валутна манипулация“

Китайският юан се срина до нива от 2008 г.

Тръмп обвини Китай във „валутна манипулация“

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в манипулиране на валутата, след като местният юан се срина до невиждани от 2008 г. нива, пише BBC. 

Пекин позволи на националната си валута да поевтинее до 7 за долар, като това се случва за първи път от 11 години насам. Ходът изненада търговците, тъй като азиатската държава обикновено подкрепя юана. 

Президентът на САЩ побърза се включи с коментар в Twitter, където написа, че това е „валутна манипулация“, която „значително ще отслаби Китай“. 

Новината за поевтиняването на юана идва на фона на нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай. Властите в Пекин заявиха, че ще се борят срещу решението на Тръмп да наложи 10% тарифи на вносни китайски стоки за 300 млрд. долара. 

Стъпката на американския президент сложи край на едномесечното затишие в търговската война между двете най-силни икономики. Напрежението се разпали в понеделник, след като Тръмп даде начало на изявите си в Twitter. 

Според финансовото ведомство в САЩ манипулирането на обменния курс на държавна валута спрямо щатския долар цели да предотврати ефективното коригиране на платежния баланс или да доведе до несправедливо конкурентно предимство в международната търговия.

За последно администрацията на Бил Клинтън си позволи да обяви държава във валутна манипулация. Това се случи през 1994 г. и обект на нападките отново бе Китай. 

Централната банка на Китай настоява, че не използва валутата си като инструмент за справяне с външни смущения, като търговските спорове например. 

На офшорните пазари юанът падна до най-слабите си нива, откакто започна международната търговия с китайската валута. Вече са необходими 7.0835 юана, за да купите 1 долар. Валутата, поевтиняла с 1.5% на офшорните пазари, се насочва към най-големия си еднодневен спад за четири години.

„Спадът е най-очевиден в азиатския регион“, коментира анализаторът на MUFG Дерек Халпен, според когото се очаква увеличаване на нестабилността на валутата през идните дни. 

Междувременно спадовете на други азиатски валути, като южнокорейската, която потъна с 1.4% спрямо долара, също стимулират търсенето на по-сигурни алтернативи като швейцарския франк и японската йена. 

Нарушаването на лимита от седем долара за юан може да доведе до изтичането на вътрешни активи. През последното десетилетие имаше два периода на слабост на юана – през 2010 г. и между 2014-2016 г. И при двата се наблюдаваше изтичане на капитали, които доведоха до изкривяване на китайската икономика и принудиха властите да подкрепят валутата чрез използване на капиталов контрол и покупки от държавни банки.
Коментари: 0