Пазарът отхвърля възможното допълнително таксуване за 5G

Това става ясно от финансовите резултати на British Telecom и от поведението на конкурентите му

Пазарът отхвърля възможното допълнително таксуване за 5G
С постепенното въвеждане на 5G-мрежите и представянето на съвместими устройства, телекомуникационните оператори трябва да решат как да таксуват клиентите си за 5G услугите. Като се има предвид сегашната малочисленост на абонатите на тези услуги – основно технологични ентусиасти, искащи първи да пробват най-новите технологии, сега е съвсем нормално телекомите да експериментират с ценовите схеми и различните начини как да се таксува достъпа до 5G.

Изглежда обаче, че това да се таксува скъпо за 5G свързаност не е устойчив вариант. Това гласи коментар от изпълнителния съвет на британския оператор British Telecom (BT) по повод финансовия отчет на компанията за нейното фискалното първо тримесечие, което приключи на 30 юни тази година, пише Business Insider.

През месец май BT, използвайки своя дъщерен бранд EE, стартира първата 5G мрежа във Великобритания. Абонаментните планове на EE предвиждат допълнително таксуване за достъп до 5G мрежата и нейните по-високи скорости. Плановете за 5G услугите на EE започват от 39 долара месечно, предлагайки 20 гигабайта трафик на максимална скорост.

Еквивалентния абонамент за 4G е 24 долара месечно, въпреки че договора за 5G включва някои предимства, като достъп до видео библиотеката на BT и възможността клиентите да извършват някои дейности на ниска скорост, без да хабят от трафика за максимална скорост.

Други телекоми обаче не таксуват допълнително своите клиенти за 5G. Главният изпълнителен директор на BT Марк Алера признава, че компанията му вече трябва да се конкурира с други оператори, които са въвели 5G на някои места и които не са повишили цените си за достъпа до тази мрежа. Vodafone например се отнася към 5G във Великобритания по същия начин, както с домашни4я интернет – операторът предлага неограничено сърфиране през 5G, но пък ограничава скоростта в зависимост от заплащаната от клиента месечна такса.

Телекомът Three UK от друга страна предоставя 5G-съвместими устройства и сим-карти, без да таксува допълнително за устройството, събирайки единствено 24 долара месечна такса за абонаментния план.

Всички тези различни, някои от които по-изгодни, възможности за достъп до 5G вероятно в някой момент ще принудят BT да спре да таксува клиентите си допълнително за достъпа до мрежата. „Стартирахме с премиум цена за 5G и сега изглежда, че пазарът няма да е способен да задържи тази цена, тъй като изглежда, че хората не са в същата позиция като нас”, коментира главният изпълнителен директор на BT Group Филип Янсен.

Липсата на ясни, лесно обясними, предимства на 5G за крайните потребители (с изключение на по-високата скорост) и различните алтернативи при абонаментните планове, по всяка вероятност ще откажат телекомите от това да таксуват допълнително за 5G-мрежата. Много от подобренията на 5G, като повишаването на скоростта и намаляването на закъснение на сигнала, ще са по-скоро маргинални за потребителите. Дори и при 4G потребителите имат възможност да стриймват видеа с достатъчно високо качество на картината и скорост на възпроизвеждане.
Коментари: 0