Тръмп подписа рекордния военен бюджет

През 2019 г. Пентагона ще разполага с невижданите досега 716 млрд. долара

Тръмп подписа рекордния военен бюджет
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа вчера законопроекта за бюджета на Пентагона за 2019 г. Той предвижда рекордните 716 млрд. долара разходи за отбрана, съобщиха световните агенции. Церемонията се състоя във военната база Форт Дръм, на 400 км северозападно от Ню Йорк, в която е разположена Десета планинска дивизия на САЩ.

Законът деблокира 69 млрд. долара за настоящи операции в чужбина (Афганистан, Сирия, Ирак, Сомалия и др.) и предвижда увеличаване на броя на военнослужещите с 16 хиляди, както и увеличаване на заплатите им с 2.6%. Близо 40 млрд. долара ще бъдат похарчени за обновяването на военновъздушните сили, а 65 млрд. ще бъдат заделени за разработването на нови ядрени бойни глави с малка мощност, които ще бъдат монтирани на ракети, изстрелвани от подводници.

Бюджетът предвижда също 500 млн. долара за съвместното производство на системите за ракетна отбрана на Израел, 850 млн. долара за обучение и въоръжение на иракската армия и 250 млн. долара помощ в областта на сигурността за Украйна, отбелязва ДПА.

„Този бюджет ще даде на американските военни огневата мощ, от която се нуждаят, за да спечелят бързо и решително всякакъв конфликт“, заяви Тръмп пред хиляди военни в камуфлажни униформи. „Ние смятаме, че нашите войници заслужават средствата, въоръжението и ресурсите, които са спечелили с кръв, пот и сълзи“, добави президентът, цитиран от Франс прес.

„Космосът, подобно на небето, земята и морето, се превърна в област на бойни действия“, изтъкна Тръмп. Той припомни, че по негово разпореждане е започнало създаването на шести вид национални въоръжени сили - Космически сили, с цел да не се допусне разполагане на оръжие в Космоса от други държави. „Нашите чуждестранни конкуренти и противници вече започнаха милитаризацията на Космоса, разработвайки нови технологии, за да парализират най-важните технологии и да „ослепяват“ сателитите, но ние скоро ще ги догоним“, увери американският президент.

„Ние сме най-мощните. Ние сме най-добре финансираните. Ние сме най-многочислените. Ние сме най-силните. Ние сме най-хитрите“, изтъкна Тръмп, цитиран от АФП.

Законопроектът е наречен на името на Джон Маккейн, един от най-яростните критици на президента Тръмп. Военен герой и дългогодишен сенатор републиканец, председателят на комисията за въоръжените сили към горната камара на Конгреса страда от рак на мозъка. На церемонията по подписването на законопроекта Тръмп изобщо не спомена Маккейн, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.
Коментари: 0